23.4 C
Sant Gervasi
| Diumenge 03 de juliol de 2022 |
Publicitat

La lluita contra la covid-19 a l’Hospital Plató

Els professionals s'han enfrontat a la covid-19 sortint de la seva zona de confort, amb professionalitat, treball en equip, coratge, generositat i compromís

Publicitat

Opinió

Marta Barahona Orpinell (Gerent de l’Hospital Plató)

Estem a desembre de 2019 i esclata una epidèmia a la Xina per un nou virus provoca una nova malaltia, la COVID-19. Mai, ni en els nostres pitjors malsons vam pensar que arribaria a casa nostra, ni quan dos mesos després ho vam tenir a tocar, a Itàlia.

A finals de febrer comencem a veure els primers pacients d’un virus desconegut, tant en el seu comportament com en el seu tractament, i el 9 de març es desencadena el pitjor dels escenaris que ens podíem imaginar: ens trobem davant d’una nova malaltia, molt contagiosa i amb un pronòstic incert. S’inicia una crisi sanitària sense precedents.

Publicitat

A l’Hospital Plató en quinze dies patim una gran transformació, i no només en l’àmbit estructural, sinó també en l’àmbit professional i de gestió. Suspenem tota l’activitat programada i creem tres plantes per a pacients en situació d’aïllament, arribant a triplicar els nostres llits de cures intensives i duplicant el servei d’urgències per poder atendre a pacients covid i no covid de manera separada.

Aprenem que hi ha noves formes de treballar com la teleassistència, les visites telefòniques, les reunions virtuals i el teletreball, perquè l’hospital no s’atura i seguim mirant endavant. I paral·lelament comencem a treballar en el Pla de Recuperació 2020, enfocat a assolir la màxima activitat amb la màxima seguretat.

Publicitat

Durant aquests gairebé tres mesos hem après i desaprès cada dia, hem intentat gestionar amb agilitat mantenint els valors del nostre Hospital i, sobretot, hem tingut cura de les persones, professionals, pacients i famílies.

L’Hospital Plató continua buscant personal d’infermeria © Hospital Plató

La incertesa davant una nova malaltia

El més dur d’aquesta crisi ha estat la incertesa, la por al que ens és desconegut i a una nova malaltia. També el patiment de pacients i famílies, la soledat, els comiats i la sobrecàrrega física i emocional dels nostres professionals. Hem patit molt, sobretot al principi, quan no teníem els materials suficients, en especial els equips de protecció per professionals. A més a més, el pronòstic i l’evolució de la malaltia era incert i això dificultava la nostra gestió. Hem posat a prova la nostra adaptabilitat i gestió del canvi dia a dia.

La part positiva és que de nou, les persones professionals han estat a l’altura, s’han enfrontat a la covid-19 sortint de la seva zona de confort, amb professionalitat, treball en equip, coratge, companyonia, generositat i compromís. Hem tingut por, però no hem defallit. A totes elles, GRÀCIES!

D’aquesta situació d’excepcionalitat viscuda ens emportem una gran lliçó, un enorme agraïment i la confiança en la professió sanitària i la societat, que ens ha fet costat per combatre la cadena de contagis per coronavirus.

Gestionar en temps de pandèmia un Hospital no ha estat fàcil per l’equip de direcció. Decisions àgils, a vegades controvertides i desfer el decidit per tornar a començar, ha estat el nostre dia a dia. Però ara toca tornar a la normalitat i intentar fer balanç i autocrítica de tot allò que hem fet i podríem haver fet d’una altra manera. El cansament és present després d’aquest període tan intens, però la nostra sanitat i les persones professionals han demostrat i demostren cada dia que seguiran lluitant i endavant. Mentre passejo pels passadissos de l’Hospital m’adono del que hem fet i el que hem aconseguit, del camí que encara ens queda i de l’orgull que sento per formar part d’aquest equip.

Ara és el moment de la societat, que ha de parlar, defensar i valorar un sistema sanitari públic, perquè surti enfortit d’aquesta crisi, i sobretot reconèixer a les persones professionals sanitàries, que estan ara i sempre al costat de la ciutadania.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.