Publicitat

La mongeta azuki

Segons la medicina oriental està indicada per enfortir el ronyó, la bufeta, les vies urinàries i el cor

spot_img

Publicat el 4.12.2018 9:00

Cuina i Nutrició

Marta Castells

Originària de l’Himàlaia, va passar després a la Xina i és el segon llegum més consumit al Japó després de la soja. L’azuki és un llegum (mongeta) de color vermell fosc, en forma de ronyó, d’un sabor lleugerament dolç i és considerat un aliment terapèutic.

Publicitat

Segons la medicina oriental està indicada per enfortir el ronyó, la bufeta, les vies urinàries i el cor. Allibera de forma natural l’excés de líquid de l’organisme. Per aquesta raó es fa servir en casos de cistitis, edemes i problemes de pròstata o uretra. També es fa servir per combatre el lumbago, diarrees, furóncols i per reduir les inflamacions. Té propietats depuratives i desintoxicants gràcies a la seva aportació en vitamina B1 i és molt consumida per quan hi ha problemes d’ossos, ja que és l’únic llegum amb efecte alcalinitzant.

Publicitat

Les azukis contenen grans quantitats de fibra que afavoreixen el desenvolupament de la flora intestinal. És rica en vitamines del grup B, minerals, oligoelements i proteïnes. També conté fito estrògens, unes substàncies que tenen una acció reguladora a escala hormonal. És indicada durant l’embaràs i la lactància, ja que estimula la producció de llet materna.

A LA CUINA

En la cuina es pot preparar de maneres diferents: en sopes, purés, en amanides, amb cereals… però com tots els llegums cal coure-la molt bé, ja que pot provocar flatulències i indigestió i a part, no n’aprofitaríem tots els nutrients.

Deixeu-les amb aigua durant 12 h amb un tros d’alga kombu. Llenceu l’aigua de remull i coeu-les amb l’alga i aigua abundant. Porteu-ho a ebullició, escumeu-ho, tapeu-ho, baixeu el foc i coeu-les fins que vegeu que estan cuites (aproximadament 1 h i mitja). Afegiu-hi un polsim de sal i coeu-les 10 minuts més. Apagueu el foc i deixeu-les reposar 10 minuts. Resulten delicioses si afegiu herbes aromàtiques com el llorer, el comí, el gingebre…

Si abans d’afegir la sal coleu l’aigua de la cocció de l’azuki, obtindreu el te d’azuki, una beguda medicinal que reforça, nodreix el ronyó i enforteix el cor.

Al Japó fan un dolç molt popular anomenat Dorayaki que és com una mena de pastisset de forma rodona farcit d’anko (una massa feta amb azukis i sucre).

 

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

La murtra, un bon substitutiu del llorer a la cuina i una planta per a infusions

La infusió de fulles i baies de la murtra és de gran utilitat per a estovar la tos i, també, per a combatre les infeccions bucals

De suplements, plantes i espècies en l’embaràs

Els consells nutricionals de la dietista Anna Vilarrasa

La ceba, una de les hortalisses més sanes

És una de les hortalisses més antigues d'Occident i serveix per a reduir el colesterol

Propietats dels anacards

Entre d'altres, mantenen el sistema immunitari saludable i enforteixen els ossos
spot_img

Torna la cursa inclusiva d’Aspasim: Correm Junts 2025

La jornada se celebrarà el 26 d'octubre i demostrarà, una vegada més, que l'esport pot ser una eina d'inclusió i solidaritat

Nou fre a la Buenos Aires: la justícia torna a frenar l’expropiació i protecció

Després de més de cinc anys de lluita veïnal per preservar l'edifici i obrir-lo a la gent, torna a ser vigent la llicència per construir un hotel de luxe

“Viure l’espai públic”, un recull sobre el pas de la dictadura a la democràcia a Sarrià

Un grup de persones vinculades a Sarrià, i algunes que van viure aquests fets, s’han reunit per recollir informació i documentació; El Jardí en publica el llibre

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí