El jardí
Els dies 8 i 18 de juny es van fer uns itineraris amb el títol ‘Un passeig pel barri. Descobrint les joies de l’arquitectura moderna de Sant Gervasi – Galvany’, de la mà de l’arquitecte David Jiménez i organitzat pel Centre Cívic Can Castelló amb la col·laboració del grup de treball de Sarrià-Sant Gervasi del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya. Més de vint persones es van apuntar el primer dia i, el segon, després de la pluja, van ser 14.
L’arquitecte David Jiménez va fer una magnífica exposició pràctica
sobre els valors de l’arquitectura moderna.
Va anar mostrant que al barri hi ha autèntiques joies per descobrir.
L’itinerari partia de Can Castelló, on Jiménez va fer una breu introducció als principis de la nova arquitectura segons Le Corbusier. La primera etapa era l’edifici de habitatges de Josepa López, de 1930-1932, al carrer Muntaner, una de les primeres obres de Josep Lluís Sert que va construir molt influït per Le Corbusier. A partir d’aquí, els nou edificis següents comprenien el període dels anys quaranta fins a principis dels anys setanta, i quatre arquitectes emblemàtics d’aquest període: Francesc Mitjans (Amigó 76, edifici Telefònica de Via Augusta, Santaló 101-103, i Ferran Agulló, 20); Jossep Antoni Coderch (edifici Monitor d’Amigó-Via Augusta, i J. S. Bach 7, 11 i 13); Ricard Bofill (J. S. Bach 28); i Francesc Barba Corsini (av. Pau Casals 17). La majoria eren edificis d’habitatges i, per tant, a partir d’uns encàrrecs concrets d’uns propietaris o promotors però que, tot i així, els arquitectes van saber deixar la seva empremta creativa.
Al llarg de dues hores, David Jiménez va fer una magnífica exposició pràctica sobre els valors de l’arquitectura moderna, i va mostrar al grup que al barri hi ha autèntiques joies per descobrir. Esperem que hi hagi altres itineraris similars, ja que ens permeten redescobrir el barri amb un munt de detalls que, a primer cop de vista, passen desapercebuts.
A la imatge destacada, edificis d’habitatges bessons del carrer J. S. Bach, números 11 i 13, construïts per Josep Antoni Coderch i Setmenat els anys cinquanta. Quan es van construïr, bona part del barri eren gran solars i es van poder fer oberts a quatre vents. Són habitatges molt espaiosos. Fotografia del CC Can Castelló