CUINA DE MERCAT

Daniel Bottini

La pasta no només no engreixa, ara en parlarem, sinó que a més se’n recomana la ingesta en molts casos per a millora de la salut tal com per combatre nivells alts de colesterol, estats d’estrès i situacions d’angoixa o depressió, fins i tot per prevenir casos d’obesitat. La pasta és un aliment no només recomanat a nens i joves els quals necessiten una bona font d’energia, sinó també per a adults que volen cuidar la seva salut.

No us heu preguntat mai “si els italians mengen pasta cada dia, com no hi ha més italians grassos?” La resposta no té misteri: la pasta no engreixa.

Algunes dades que us poden interessar: 100 grams de pasta en sec, de sèmola de gra dur, conté al voltant de 350 calories, per sota de les 400 calories recomanades per àpat, i aquestes contenen: carbohidrats: 70 g,
proteïnes: 12 g, fibra: 5 g, sucre 2,5 g, greixos 1,5 g, a més de ferro, calci, iode, zinc, sodi entre altres vitamines E i B.

En una dieta equilibrada i saludable el 100%, la nostra ingesta hauria d’estar repartida de la següent manera: 50/60% carbohidrats + 25/30% greixos + 15/20% proteïnes. Els problemes comencen quan invertim els percentatges.

Científics de tretze països han signat un consens internacional sobre els carbohidrats i els beneficis que aporten per a la salut, amb el qual volen posar l’accent en què no engreixen ni són responsables de l’obesitat (subscrit a Rio de Janeiro en el marc del IV Congrés Mundial de Pasta, amb l’Organització Mundial de la Salut).

Però tornant a la pasta, potser no sabíeu que:

– És un poderós saciant i evitarà que tinguem gana durant diverses hores, ajudant-nos a no menjar fora d’hores.

– Aliment de fàcil digestió, millor “all dente” poc feta, resulta ideal per a estomacs delicats.

– Té un alt contingut en midó la qual cosa ajuda a millorar l’estat d’ànim.

– És una bona font de carbohidrats complexos que, a diferència del pa o altres, requereix poc oxigen perquè el cos els processi: ideal per a estudiants en època d’exàmens o adults en etapes d’estrès.

– Cal tenir en compte també que el seu índex glucèmic és més baix que el de l’arròs.

Però a més la pasta té una sèrie de beneficis que tots coneixem i en podríem treure més profit:

– Es conserva durant molt temps, és més, no té una data de caducitat concreta, de la mateixa manera que el llegum o l’arròs.

– En pot menjar qualsevol membre de la família independentment de la seva edat.

– Es pot menjar freda, calenta, en sopa… i combinada amb tot tipus d’aliments: carn, peix, verdura, llegums, fruita, làctics…

– Cau igual de bé si es menja per dinar com per sopar (cap estudi ha pogut demostrar el contrari).

– Pot ser un àpat senzill de fàcil preparació com esdevenir el plat més gurmet en una diada senyalada.

– I per últim, i prou interessant per si sol, la pasta és un aliment econòmic que tothom pot portar a taula assegurant una dieta saludable al 100%.

 

Daniel Bottini és fabricant de pasta fresca

 

Espirals. Fotografia d'Andreu Revilla
Espirals. Fotografia d’Andreu Revilla
Macarrons. Fotografia d'Andreu Revilla
Macarrons. Fotografia d’Andreu Revilla

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here