La plaça de Joaquim Pena

Pena va ser un musicòleg i crític musical barceloní, considerat l'iniciador i el director del moviment wagnerià a Barcelona

0
La fotografia, procedent del fons de la família Rucabado, mostra la part sud-est de la plaça a finals de 1962, l'any de la gran nevada.

Nomenclàtor

Jesús Mestre

La Via Augusta divideix en dos el barri de les Tres Torres. El carrer Castellnou i la plaça de Joaquim Pena, a la part sud, configuren l’eix de caràcter més comercial. Aquest barri va néixer a principis del segle XX, quan es va començar a urbanitzar la finca de la Nena Cases, que, aproximadament, anava des de l’avinguda del Carril (Via Augusta) fins a l’actual Clínica Corachan. L’antiga casa senyorial encara es manté en funcionament, ara com a Oratori Sant Felip Neri.

Cap a 1930, s’havia consolidat un nucli de poblament entorn de la plaça de Llevant, tal com es coneixia aleshores la plaça, amb una part d’habitatge més popular sota mateix dels tallers dels Ferrocarrils Catalans fins a la plaça, i amb torres i cases unifamiliars a la resta del territori. Era un barri que quedava força aïllat de Sarrià, ja que pel nord les vies del ferrocarril impedien el pas, excepte per l’estació de les Tres Torres, i per ponent hi havia la riera de Gardenyes, amb un barranc profund a l’altura dels Salesians. L’únic pas era pel carrer Maria Auxiliadora.

El canvi de nom de la plaça, de Llevant a Joaquim Pena, va ser a principis dels anys cinquanta. Joaquim Pena i Costa va ser un musicòleg i crític musical barceloní, considerat l’iniciador i el director del moviment wagnerià a Barcelona, on fundà l’Associació Wagneriana per difondre la música i les idees de Wagner. Pena va viure els darrers anys de la seva vida a la plaça, on va morir l’any 1944.

Un altre il·lustre habitant del barri va ser el poeta Joan Vinyoli, que vivia al carrer Castellnou, molt a prop de la plaça on encara hi ha un bar que era molt freqüentat pel poeta. L’única torre que queda a la plaça era l’habitatge de l’enginyer Josep Maria Puchades, director del Servei Cartogràfic de Barcelona i amic dels geògrafs Pau Vila i Josep Iglésies. En aquesta casa s’hi van fer moltes tertúlies sobre geografia.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.