7 C
Sant Gervasi
| Dimarts 18 de gener de 2022 |
Publicitat

La plaça Sarrià

A la plaça Sarrià s'hi han celebrat fires des de molt antic, però el mercat setmanal a l'aire lliure va prendre molta volada en les darreres dècades del segle XIX

Publicitat
Publicitat
Carme Rocamora
Cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada

Abans i Ara

Javier Sardá i Jesús Mestre

Les places han estat sempre punts de reunió. A l’antiga Grècia, la plaça pública era l’àgora, el centre cultural, comercial i polític de la ciutat i el lloc on es convocaven les assemblees de ciutadans. A mitjans del segle XIX, a la plaça Sarrià encara hi havia l’Ajuntament de la vila, encarat a l’església, i al darrere hi havia l’escorxador i les carnisseries. També s’hi feien, doncs, les assemblees ciutadanes.

Àgora també té el significat de mercat. A la plaça Sarrià s’hi han celebrat fires des de molt antic, però el mercat setmanal a l’aire lliure va prendre molta volada en les darreres dècades del segle XIX, tal com ens mostra la fotografia antiga, feta per Frederic Bordas Altarriba, entre 1890 a 1899. Amb l’obertura de la carretera cap a Pedralbes, avui el passeig de la Reina Elisenda de Montcada, a principis del segle XX, es va construir el mercat cobert i la plaça va perdre part del seu vessant comercial.

Publicitat

Així i tot, tal com mostra la fotografia actual, la plaça Sarrià segueix sent un lloc de mercat: hi ha una fira setmanal d’antiguitats i trastos vells, o fa unes setmanes s’hi ha fet la Mostra de Comerç de Tardor, organitzada per l’Associació de Comerciants, i el desembre també hi tindrà lloc la Fira de Nadal, una iniciativa de l’Associació de Veïns amb el propòsit de promoure l’artesania i el comerç de proximitat. A part del vessant comercial, la plaça també reuneix activitats culturals, polítiques i de lleure, sent el punt neuràlgic de la Festa Major i altres festes de la vila, dels mítings dels partits o de ballada de sardanes.

© Frederic Bordas Altarriba – Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB)
Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí. Entre tots garantirem el futur de la publicació!
Publicitat
Publicitat

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.