Dissabte 27, juliol 2024
24.6 C
Sant Gervasi
24.5 C
Sarrià
Publicitat

La por dels gossos per Sant Joan

Él més important és no deixar-los sols durant la revetlla perquè se sentin acompanyats i protegits

Publicat el 22.6.2021 7:00

Opinió

 

Clàudia Sucarrat

Aviat arribarà Sant Joan, i amb aquesta festa, una de les nits més celebrades de tot l’any. Enguany no sabem com serà la revetlla, però segur que hi haurà petards: la majoria d’adults i d’infants tenen passió pels petards i focs d’artifici. Ara bé, a cap gos li agraden. És més, la majoria dels gossos tenen pànic als petards.

Publicitat

Sabeu com detectar si el vostre gos té por? La por en els gossos es pot manifestar de nombroses maneres: poden tenir les pupil·les dilatades, salivar en excés, tremolar, panteixar, posar les orelles cap enrere, miccionar o defecar, amagar-se o sortir corrents.

Publicitat

Hi ha solució? La solució idíl·lica passaria per portar-los a llocs on no hi hagi tants petards, però no tothom té una segona residència. Per això, el més important és no deixar-los sols durant la revetlla de Sant Joan: que se sentin acompanyats i protegits pot evitar un sofriment innecessari.

Si vols que el teu gos estigui tranquil aquest Sant Joan, pots fer diverses coses:

  • Maneig: davant de qualsevol situació de por, s’ha d’ignorar l’animal, per contradictori que sembli. No hem d’intentar calmar-lo o distreure’l, ja que podríem estar reforçant aquesta conducta. Tampoc castigar-lo. Al produir un altre estímul negatiu, es genera més estrès, i l’estrès és acumulatiu, de manera que només empitjora la situació.  Senzillament, hem d’estar tranquils perquè ells entenguin que no hi ha cap motiu per tenir por. Tampoc s’ha de forçar l’animal a enfrontar-se de cop a l’estímul sense que es pugui amagar.
  • Crear una zona segura: busca un espai tranquil de la casa: pot ser un espai on ell s’hagi amagat alguna vegada. Deixa allà el seu llit, alguna joguina, i el menjar i aigua a prop. Mira de tapar els estímuls visuals i sonors baixant les persianes, posant les cortines o bé posant mantes a les finestres. Pots mirar d’emmascarar els sorolls posant música. Aquesta zona ha de ser accessible sempre per a l’animal.
  • Feromones: Es pot posar un difusor de feromona calmant del gos dins la zona segura. També existeix en forma de collar, i així es poden beneficiar de l’efecte durant els passejos.
  • Ús de medicaments: hi ha medicaments naturals que ajuden a calmar els gossos quan no senten una por intensa. En casos més greus, es pot recórrer a l’ús de fàrmacs, però no s’han d’utilitzar com a única opció de tractament, sinó que han de ser un complement a les pautes que hem comentat anteriorment. D’altra banda, han d’estar sempre prescrits per un veterinari per assegurar que l’animal no presenti malalties o prengui altres productes incompatibles. A més, cada individu respon a la medicació de diferent manera, per aquest motiu és recomanable començar a donar les medicacions els dies previs a la revetlla per poder determinar la dosi adequada en cada cas i no deixar-ho per a l’últim moment.

 Clàudia Sucarrat, veterinària en cap de La Veterinària de Sarrià

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.