Dimarts 12, novembre 2024
13.3 C
Sant Gervasi
12.4 C
Sarrià
Publicitat

La Ruïna: el centre social okupat de la Bonanova després de 15 anys buit

El jovent pot gaudir d'una biblioteca, un estudi de gravació i un gimnàs, i el centre també vol ser espai de trobada per associacions

Publicat el 15.7.2020 7:00

La mirada jove

Elena Bulet (@elenabulet)

“Aquest edifici està buit des de fa més de 15 anys. És molt gran i està totalment oblidat, en un barri on hi ha pocs espais socials”, detalla el Joan, un dels integrants del projecte. El Centre Social La Ruïna comença fa dos anys, quan diversos joves vinculats a projectes d’habitatge okupat al barri van entrar a l’edifici i van començar a condicionar-ne l’espai. “Volíem organitzar activitats, xerrades, cicles de cinema i també oferir un lloc de trobada per a qualsevol col·lectiu que necessiti fer reunions, assemblees o jornades”. L’octubre del 2019, després d’un any preparant el centre, La Ruïna obria les portes al veïnat. 

Publicitat
Mural de la biblioteca de La Ruïna © Elena Bulet

El seu objectiu és donar resposta a necessitats del jovent de Sant Gervasi, al mateix temps que oferir projectes originals que encara no es trobin en centres socials. Per exemple, han obert La Ruïna Produccions, un estudi de gravació musical i audiovisual. La idea és que artistes incipients puguin enregistrar els seus àlbums i videoclips, sempre que “ens sentim a gust gravant i editant-ne les seves cançons. Si algú té lletres molt masclistes, li direm que no és l’espai”, aclareix la Laura, que també forma part del projecte.

Publicitat
Planta baixa de La Ruïna, que posteriorment es convertirà en un gimnàs © Elena Bulet

A part de l’estudi de gravació, que en breu es traslladarà físicament al centre, La Ruïna també compta amb una biblioteca a punt d’inaugurar-se i vol habilitar una sala d’art i un gimnàs. També preveuen tenir habitacions per emergències habitacionals. Ara bé, la voluntat dels projectes és que hi hagi un retorn: un aprenentatge col·lectiu. 

Espai de reunions de La Ruïna © Elena Bulet

Per això, a les persones que hi vulguin participar se’ls demanarà que col·laborin amb el centre social: “la idea és involucrar-se en el projecte i ajudar-se les unes a les altres”, afirma el Joan. De fet, l’edifici de La Ruïna és una metàfora del que es busca aconseguir. “La construcció d’algunes zones de la casa s’ha fet entre molta gent. Jo sé més d’això, tu d’allò, anem a fer-ho juntes”, relata. L’any passat van participar en unes jornades sobre okupació en què diverses persones van col·laborar fent tallers de soldadura, de serralleria i d’electricitat.

El centre social s’ha construït amb la col·laboració de moltes persones, que van ensenyar a soldar, a fer circuits elèctrics… © Elena Bulet

Les veïnes són les qui més coneixen la història dels espais. Han vist el barri créixer i transformar-se, dotant de nous usos els immobles que el conformen. Un d’aquests exemples és el Centre Social La Ruïna, al costat de la plaça de la Bonanova. “Diuen que abans havia estat una casa de senyoretes vinculada a l’Església i també una hamburgueseria que amagava a la planta de dalt un prostíbul”, explica la Laura. Els mosaics de ceràmica de les parets, la cambra frigorífica i els papers que es van trobar així ho demostren.  

La Laura explica que els detalls de la ceràmica són part de l’antiga hamburgueseria, que amagava un prostíbul © Elena Bulet

L’acollida de La Ruïna dins el barri ha estat diversa. Si bé hi ha veïnes que s’hi han acostat i els ha agradat el projecte, n’hi ha d’altres que el miren amb prejudici. “Ens han atacat la casa diverses vegades. Ens tiren ampolles i petards, ens han rebentat finestres a pedrades, etc.”, descriu el Joan. També van rebre atacs el dia abans del 8M.

Els membres de La Ruïna tenen moltes ganes d’arribar al teixit associatiu i ser un espai de trobada © Elena Bulet

Tot i així, la seva determinació és ferma i es reafirmen en les ganes d’obrir-se al barri. “Ens està costant bastant apropar-nos al teixit associatiu, tenim ganes de donar-nos a conèixer i que la gent compti amb aquest espai com un lloc on poder anar”, afirma el Joan.

Dos dels membres de La Ruïna beuen un refresc © Elena Bulet
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.