Dimecres 24, juliol 2024
24.3 C
Sant Gervasi
24.2 C
Sarrià
Publicitat

La Unió Europea en joc

La UE està perdent força en un món cada vegada més trencat i més multipolar, escriu Max Sierra

Publicat el 1.7.2024 5:30

Opinió

Max Sierra

Les darreres eleccions europees del passat diumenge 9 de juny ens deixen un escenari més incert que mai, des de la fundació de la Unió Europea. Els últims comicis al Parlament Europeu situen la UE en una posició més dèbil i desunida, probablement la situació més complicada des del seu inici. Els partits més euroescèptics i més extrems han crescut de manera exponencial. L’aparició d’aquests moviments, molt crítics amb la Unió Europea, es deu a múltiples factors, entre d’altres, a la desafecció política d’una part de la ciutadania i en part a costa dels errors polítics dels partits més institucionals i sistèmics, conformat per les famílies històriques populars democristianes i socialdemòcrates.

Publicitat

No es pot passar per alt que els resultats electorals del passat 9 de juny al Parlament Europeu constaten la divisió interna en el nucli de la Unió Europea, i en consecutiu la seva debilitat externa a l’hora d’actuar geopolíticament com a entitat sòlida i consolidada. La importància d’Europa al món radica en la seva capacitat de prendre decisions efectives i d’expandir la seva influència a través de l’acció comercial, econòmica i humanitària. Lamentablement, però, la UE està perdent força en un món cada vegada més trencat i més multipolar.

Publicitat

“La Unió Europea està perdent força en un món cada vegada més trencat i més multipolar”

El poder de la Unió Europea resideix en el fet que esdevé de facto un actor polític rellevant i determinant a la resta del planeta i que pot mirar i negociar de tu a tu amb altres potències i, sobretot, triar quins són els seus països aliats. Aquest poder està minvant i decreixent de manera constant i progressiva.

La realitat europea no és en absolut fàcil de comprendre. La UE es troba en una encrocada posició, davant la disjuntiva de triar quin rumb prendre de cara al futur, a curt, mitjà i llarg termini. Els recents resultats al Parlament Europeu indiquen que l’estabilitat de la Unió dels 27 està en joc. Seria important detectar i analitzar bé les causes de per què sorgeixen moviments contraris a les polítiques de la UE, ja que és fonamental comprendre aquestes causes, per evitar les conseqüències devastadores que la desunió interna en el si de la Unió Europea pot provocar, començant per oferir una imatge de debilitat de la UE, cosa que pot donar una percepció de desestabilització cap a l’exterior, quelcom gens recomanable en l’actualitat geopolítica.

“És important extreure conclusions fredes dels resultats del 9 de juny per no caure en el populisme”

De manera que és important extreure conclusions fredes dels resultats mencionats anteriorment, per no caure en el populisme ni la sobreactuació, la UE necessita un procés de reflexió intern per enfortir-se i tornar a jugar un indispensable paper al tauler internacional, en benefici de tots els ciutadans europeus.

Max Sierra és estudiant de Ciències Polítiques a la UB

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.