Dimecres 18, setembre 2024
17.5 C
Sant Gervasi
17.5 C
Sarrià
Publicitat

La vida de la rebel Maria de França a ‘Matrix’, de Lauren Groff

La novel·la de Lauren Groff aprofita aquest personatge singular per parlar de temes de pura actualitat com la llibertat de les dones

Publicat el 25.1.2023 6:30

Cultura

Les Ressenyes de la Casa Usher

Maria de França ha passat a la història per ser l’autora dels Lais, el primer recull de contes de la literatura europea (datats al segle XII), dotze bellíssimes històries d’amor i aventures fantàstiques, però no en sabem res més d’aquesta dona. Lauren Groff ha aprofitat aquest misteri per escriure la novel·la Matrix(L’Altra editorial, 2022) en què explica la possible vida de Maria: una dona desmanegada i poc femenina, que va ser exiliada de França quan tenia disset anys i enviada a una abadia de monges empobrida d’Anglaterra, sense saber la llengua, sense conèixer a ningú i sense tenir cap mena de vocació religiosa.

Publicitat

Però Maria és ambiciosa, intel·ligent i atrevida: convertirà l’abadia en un centre pròsper en agricultura i cultura, convertirà el lloc en una fortalesa inexpugnable on una comunitat de dones autosuficients desafiaran les regles de l’Església i de la societat civil del segle XII. Maria anirà assumint poder i arribarà a abadessa, la seva llegenda s’estendrà per tots els territoris com a una dona poderosa i temible: alguns diran d’ella que és una santa, d’altres que és una estratega política, i també hi haurà rumors de què és una bruixa.

Publicitat

La novel·la de Groff aprofita aquest personatge singular per parlar de temes de pura actualitat com la llibertat de les dones (el llibre és una reivindicació de les figures històriques femenines que no ocupen gairebé cap pàgina en els llibres d’història), del poder, com aconseguir-lo i mantenir-lo, i de la força de la paraula, les llegendes i els llibres per configurar una visió del món. I ho fa amb una història que ens farà riure i emocionar-nos, i, en algun episodi, reconèixer-nos en la figura d’una monja maquiavèl·lica de fa nou segles.

Aquest és un dels llibres de què farem club de lectura el mes de gener: cada mes tenim en marxa a la llibreria tres clubs de lectura, si hi estàs interessada pots passar per la llibreria, trucar-nos al 935 466 111 o escriure’ns a casausher@casausher.com i t’explicarem com funcionen.

Bona lectura!

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.