Dimarts 17, setembre 2024
19.5 C
Sant Gervasi
19.4 C
Sarrià
Publicitat

La vigilància del mosquit tigre s’intensifica al districte per la seva alta presència

Segons dades històriques, Sarrià-Sant Gervasi és dels districtes amb més activitat d'aquesta espècie invasora per l'alta presència de parcs i jardins privats

Publicat el 8.5.2020 7:00

Societat

El Jardí

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha posat marxa una nova campanya de prevenció i control del mosquit tigre. Segons els seus registres, Sarrià-Sant Gervasi és un dels districtes amb més activitat d’aquesta espècie invasora, a causa d’aquells indrets, com els parcs urbans, on es poden trobar diferents elements de risc per l’acumulació d’aigua d’una manera estable i sense moviment.

Publicitat

La vigilància de l’ASPB s’intensifica entre els mesos d’abril i novembre, tot i que els mesos amb una activitat més elevada són agost i setembre, amb un inici significatiu al juliol. Seguint les dades històriques, s’ha elaborat un mapa amb 64 zones de Barcelona on potencialment els mosquits tigre podrien representar un problema. Sarrià-Sant Gervasi, Sants Montjuïc, Les Corts i Sant Martí, són zones seguides de ben a prop, ja que totes comparteixen parcs urbans amb elements que facilitarien la reproducció d’aquest mosquit tigre (Aedes albopictus) en l’espai públic: parcs urbans amb embornals sorrencs i sifònics per al desguàs de l’aigua, així com fonts ornamentals.

Publicitat

El mosquit tigre també pot criar en zones privades, per això la implicació de la ciutadania pot ser molt important per monitoritzar la seva presència i controlar la seva proliferació. A més, la majoria de focus de cria del mosquit tigre, que pon els ous en petits basals d’aigua acumulada, es trobem principalment a les propietats privades com jardins, terrasses o patis. Per aquest motiu, la implicació ciutadana pot tenir un paper molt important. Fer revisió cada cinc o set dies de les zones exteriors per no acumular aigua és la mesura més senzilla i eficaç que es pot aplicar a casa per evitar que el mosquit tigre es reprodueixi, tenint en compte que una femella pot pondre fins a 200 ous en petits recipients en una setmana.

Les incidències reportades a través dels canals de comunicació ciutadana, on s’inclou l’aplicació mòbil Mosquito Alert, son ateses per l’ASPB, principalment amb inspeccions a la via pública i aplicant mesures preventives, correctores i de seguiment, i assessorant sobre les mesures a aplicar a la propietat privada.

El mosquit tigre és fàcil de reconèixer per la seva particular fisonomia: és petit i negre, amb franges blanques al cos i una sola ratlla blanca que li recorre el cap i el tòrax. És un picador agressiu que vola baix i pica de dia i, tot i que pot ser transmissor de malalties causades per arbovirus, l’Organització Mundial de la Salut diu que no hi ha cap evidència científica que els mosquits tigre puguin transmetre cap virus de la família Coronavidae, com el coronavirus o SARS-CoV-2, que és un virus respiratori.

El 2019 l’ASPB va realitzar, amb la col·laboració de Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA) i la Direcció d’Espais Verds i Biodiversitat de l’Ajuntament, més de 100.000 inspeccions i seguiments d’elements urbans i es van efectuar més de 4.000 tractaments amb larvicides biològics que no tenen cap efecte sobre el medi ambient ni sobre la salut de les persones.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.