29.8 C
Sant Gervasi
| Dimecres 10 d'agost de 2022 |
Publicitat

La violència masclista és cosa de tothom

Cal que ens impliquem i denunciem casos dels quals en tinguem coneixement, ja que molts cops la víctima no se sent amb forces per denunciar

Publicitat

Seguretat

Xavier Boned- Mossos d’Esquadra

La violència masclista és aquella que s’exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics (incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions), tingui com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l’àmbit públic com en el privat. Podem trobar violència masclista en l’àmbit de la parella, en l’àmbit familiar, el laboral i el sociocomunitari, independentment del nivell econòmic o cultural de les persones.

La violència de gènere, en concret, és el tipus de violència masclista exercida sobre les dones per part de qui és o ha estat cònjuge o de qui està o ha estat lligat a elles per relacions similars d’afectivitat, tot i que no hagin arribat a conviure. Aquest tipus de violència és el que acostumem a veure als mitjans d’informació, malauradament, explicant casos amb el pitjors dels finals: la mort o lesions greus de la víctima.

Publicitat

Des del Cos de Mossos d’Esquadra treballem aquesta problemàtica de diferents maneres. D’una banda, posem èmfasi en la prevenció, i d’altra banda treballem en l’acompanyament de les víctimes.

En l’àmbit de la prevenció, les Oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC) i els Grups d’Atenció a la Víctima (GAV) fem xerrades informatives als adolescents. Intentem conscienciar els joves que han de respectar la igualtat entre homes i dones i que és a l’adolescència, quan poden tenir les primeres relacions sentimentals, el moment clau per posar unes bones bases de comportament envers les dones.

Publicitat

És important que els mateixos joves, nois i noies, s’adonin que no s’han de tolerar comportaments de control, dominants o de terror sobre la parella. Si la noia tolera aquest comportament a l’inici de la relació, la cosa només pot anar a pitjor.

Per la seva banda, els GAV s’encarreguen d’atendre les víctimes de violència de gènere, violència masclista i violència en l’àmbit de la llar (tota aquella de l’àmbit domèstic que no és purament de gènere). Els donen el millor assessorament possible, atenen les seves denúncies i s’encarreguen de fer el seguiment de la víctima per donar-li la millor protecció possible. A cada comissaria hi ha, com a mínim, un agent encarregat de dur a terme aquesta feina, que requereix molta sensibilitat i professionalitat.

Com a ciutadans, cal que ens impliquem i denunciem casos dels quals en tinguem coneixement. Molts cops la víctima no se sent amb forces per denunciar: té por o no és prou conscient que està sent maltractada. Una trucada al 112, al 016, o informar el referent del GAV de qualsevol comissaria pot ser clau per salvar la vida d’una dona.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.