Seguretat
Xavier Boned- Mossos d’Esquadra
La violència masclista és aquella que s’exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics (incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions), tingui com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l’àmbit públic com en el privat. Podem trobar violència masclista en l’àmbit de la parella, en l’àmbit familiar, el laboral i el sociocomunitari, independentment del nivell econòmic o cultural de les persones.
La violència de gènere, en concret, és el tipus de violència masclista exercida sobre les dones per part de qui és o ha estat cònjuge o de qui està o ha estat lligat a elles per relacions similars d’afectivitat, tot i que no hagin arribat a conviure. Aquest tipus de violència és el que acostumem a veure als mitjans d’informació, malauradament, explicant casos amb el pitjors dels finals: la mort o lesions greus de la víctima.
Des del Cos de Mossos d’Esquadra treballem aquesta problemàtica de diferents maneres. D’una banda, posem èmfasi en la prevenció, i d’altra banda treballem en l’acompanyament de les víctimes.
En l’àmbit de la prevenció, les Oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC) i els Grups d’Atenció a la Víctima (GAV) fem xerrades informatives als adolescents. Intentem conscienciar els joves que han de respectar la igualtat entre homes i dones i que és a l’adolescència, quan poden tenir les primeres relacions sentimentals, el moment clau per posar unes bones bases de comportament envers les dones.
És important que els mateixos joves, nois i noies, s’adonin que no s’han de tolerar comportaments de control, dominants o de terror sobre la parella. Si la noia tolera aquest comportament a l’inici de la relació, la cosa només pot anar a pitjor.
Per la seva banda, els GAV s’encarreguen d’atendre les víctimes de violència de gènere, violència masclista i violència en l’àmbit de la llar (tota aquella de l’àmbit domèstic que no és purament de gènere). Els donen el millor assessorament possible, atenen les seves denúncies i s’encarreguen de fer el seguiment de la víctima per donar-li la millor protecció possible. A cada comissaria hi ha, com a mínim, un agent encarregat de dur a terme aquesta feina, que requereix molta sensibilitat i professionalitat.
Com a ciutadans, cal que ens impliquem i denunciem casos dels quals en tinguem coneixement. Molts cops la víctima no se sent amb forces per denunciar: té por o no és prou conscient que està sent maltractada. Una trucada al 112, al 016, o informar el referent del GAV de qualsevol comissaria pot ser clau per salvar la vida d’una dona.