Publicitat

La vitamina D

spot_img

Publicat el 26.7.2016 9:30

Naturalment Curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Marc_NeusL’altre dia vam iniciar la temporada de platja i mentre ens decidíem a entrar a l’aigua vam sentir una conversa on no deixaven els científics massa ben parats. Més o menys feia així: “Ja he sentit un parell de vegades que prendre el sol t’aporta vitamina D. La veritat, ho trobo una bestiesa. Que la fruita ens aporta vitamines m’ho crec, però ara que no em vulguin fer creure que el sol ens envia vitamines que es van passejant pel cel. En aquest punt els científics han perdut una mica el nord!”

Publicitat

De moment encara no l’hem perdut el nord! I qui va dir aquesta frase tenia raó, el sol no ens envia vitamina D. Ara bé, necessitem el sol per poder sintetitzar nosaltres mateixos la vitamina D. Per tant, de manera indirecta, sí que podem dir que prendre el sol fa que ens augmentin els nivells d’aquesta vitamina.

Necessitem el sol per poder sintetitzar
nosaltres mateixos la vitamina D

Publicitat

I com funciona la síntesi de la vitamina D? A la capa exterior de la nostra pell tenim una substància que té per nom 7-deshidrocolesterol. Aquesta substància, com a conseqüència de rebre l’energia de la llum ultraviolat del sol es converteix en previtamina D3, que al seu torn acabarà convertint-se en vitamina D3. La vitamina D3 llavors viatjarà fins als ronyons i allà s’activarà per fer les seves funcions.

Com potser ja heu sentit esmentar alguna vegada, la vitamina D regula la distribució del calci i el fòsfor en l’organisme tot afavorint el creixement ossi. També és necessària per tenir un bon funcionament de les glàndules paratiroides.

Ara bé, durant l’hivern o en països amb menys sol que el nostre, com es pot aconseguir la vitamina D? A part d’obtenir la vitamina D com a conseqüència de l’exposició solar, també la podem trobar en aliments com el peix blau i en menys quantitat als formatges, al rovell de l’ou i als bolets. A diferència de la que sintetitzem nosaltres aquesta s’anomena vitamina D2, però també s’activa al ronyó i té els mateixos beneficis.

Esperem que gaudiu de l’estiu i que les dosis extres de vitamina D3 us enforteixin els ossos. I sobretot, encara que disminueixi l’absorció de llum ultraviolat, és importantíssim fer servir la crema solar quan aneu a la platja. Prenent el sol tres vegades a la setmana durant uns 10-15 minuts és suficient per tenir la vitamina D que necessitem!!

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

La teoria de l’East Side Story

L’evolució cap als humans moderns va fer emergir un llinatge que caminava sobre dues cames, amb mans capaces de manipular amb més precisió

Fins a posar-nos dempeus

Podem rastrejar la nostra manera de veure el món, de caminar i també de pensar, fins als nostres avantpassats arborícoles que van evolucionar i es van diferenciar dels altres mamífers: l'article de Cristina Junyent

Transformacions silencioses: l’evolució cap als mamífers

Si no hagués estat pels canvis de peixos i rèptils, i per la desaparició dels dinosaures, nosaltres no hi seríem

L’Alzheimer a través del gènere

Les dones presenten una prevalença més alta de demències, problemes crònics i discapacitats
spot_img

L’Ajuntament impulsa quatre noves estacions de Bicing a Sarrià–Sant Gervasi

El servei de bicicleta pública arriba a 8.000 bicicletes i amplia cobertura en zones altes de la ciutat

Els partits polítics de Sarrià-Sant Gervasi fan balanç en l’equador del mandat

Després de dos anys d'alcaldia de Jaume Collboni, els consellers de Junts, PP, PSC, BComú i ERC miren al passat i fan propostes de futur

Jesuïtes Sant Gervasi i el Casal Sant Ildefons: una aliança transformadora a través del TR i el voluntariat

La proposta educativa combina l’aprenentatge acadèmic amb el compromís social, permetent que els estudiants col·laborin setmanalment amb diferents entitats del barri i la ciutat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]