Notícies del Districte
Carme Rocamora
L’Ajuntament de Barcelona habilitarà uns punts mòbils perquè les dones treballadores de la llar i de cures puguin rebre informació i orientació sobre els seus drets laborals, als districtes de Sarrià – Sant Gervasi i Les Corts.
Al punt mòbil es donarà informació i orientació, així com s’entregarà un fulletó on es detallen els drets i deures que tenen les treballadores de la llar i les cures.
Per llei, aquestes treballadores han d’estar donades d’alta a la Seguretat Social i tenir un contracte, així mateix han de disposar d’un salari que no pot estar per sota del mínim o bé no fer una jornada més llarga de 40 hores setmanals. Aquests i d’altres drets apareixen detallats al fulletó.
A Barcelona, segons dades de la Seguretat Social, l’any 2015 hi havia un total de 26.161 treballadores contractades i cotitzants i, segons la OIT (Organització Internacional del Treball), s’estima que el 31% del treball en el sector de la llar es dóna en situació irregular, és a dir, en el marc de l’economia submergida. Així doncs, malgrat és molt difícil donar una xifra oficial, es podria extrapolar que a Barcelona es dediquen a aquest sector més de 34.000 persones.
El treball de la llar i les cures constitueix un sector laboral que s’associa a l’àmbit de la reproducció i que s’ha atribuït històricament a les dones. Inclou una sèrie de tasques relacionades amb la cura i el manteniment de la vida de les persones que no ha estat considerada treball, que no s’ha remunerat en la majoria de casos, que no ha estat subjecte a drets laborals i que, en canvi, és fonamental pel sosteniment de l‘economia i la vida, central en situacions de criança, dependència i envelliment.
En bona part per això, el treball de la llar i de les cures continua sent un sector precaritzat, especialment desregulat, sotmès a condicions salarials i laborals molt desigual i amb un alt índex d’informalitat. Aquesta situació acostuma a ser molt més dura en el cas de les treballadores anomenades internes, és a dir, que s’allotgen en la mateixa casa on treballen.
Normalment se’ls hi requereix presència i pernocta 24 hores al dia, amb sous baixos i sense respectar les sortides setmanals a les que tenen dret que, segons la normativa vigent, hauria de ser disposar com a mínim de 2 hores al dia per als àpats principals i amb un descans setmanal de 36 hores consecutives. Moltes d’elles, en canvi, en un sol dia cobreixen tres jornades laborals que no són reconegudes.
Cuidem qui ens cuida
En paral·lel a l’acció dels punts informatius i d’assessorament que ha posat en marxa la Regidoria de Feminismes i LGTBI, el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum ha editat la guia ‘Cuidem qui ens cuida, és de justícia!’, un document que vol ser un recurs útil per afavorir la contractació justa i digna de persones treballadores de la llar i adreçat a les persones que contracten aquests serveis.
La guia vol acompanyar a la ciutadania en el coneixement de la terminologia, la normativa aplicable, les responsabilitat i els passos a seguir per contractar persones pel sector de les cures i la llar amb l’objectiu d’evitar la precarització del sector, caracteritzat per una profunda feminització i una presència molt significativa de dones migrades.
Aquesta guia ajuda a entendre la legislació així com les principals reivindicacions d’un sector que molts cops està desregularitzat i es troba en l’economia submergida, en bona part, per la vulnerabilitat d’aquestes dones per la llei d’estrangeria.