26.1 C
Sant Gervasi
| Dissabte 25 de juny de 2022 |
Publicitat

L’Ajuntament orientarà en drets laborals a dones treballadores de la llar a Sarrià – Sant Gervasi

La iniciativa vol combatre un sector històricament precaritzat

Publicitat
Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia o Europa Press. Actualment, treballo com a redactora de política a ElNacional.cat. Però sobretot aprenc a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Notícies del Districte

Carme Rocamora

L’Ajuntament de Barcelona habilitarà uns punts mòbils perquè les dones treballadores de la llar i de cures puguin rebre informació i orientació sobre els seus drets laborals, als districtes de Sarrià – Sant Gervasi i Les Corts.

Al punt mòbil es donarà informació i orientació, així com s’entregarà un fulletó on es detallen els drets i deures que tenen les treballadores de la llar i les cures.

Publicitat

Per llei, aquestes treballadores han d’estar donades d’alta a la Seguretat Social i tenir un contracte, així mateix han de disposar d’un salari que no pot estar per sota del mínim o bé no fer una jornada més llarga de 40 hores setmanals. Aquests i d’altres drets apareixen detallats al fulletó.

A Barcelona, segons dades de la Seguretat Social, l’any 2015 hi havia un total de 26.161 treballadores contractades i cotitzants i, segons la OIT (Organització Internacional del Treball), s’estima que el 31% del treball en el sector de la llar es dóna en situació irregular, és a dir, en el marc de l’economia submergida. Així doncs, malgrat és molt difícil donar una xifra oficial, es podria extrapolar que a Barcelona es dediquen a aquest sector més de 34.000 persones.

Publicitat

El treball de la llar i les cures constitueix un sector laboral que s’associa a l’àmbit de la reproducció i que s’ha atribuït històricament a les dones. Inclou una sèrie de tasques relacionades amb la cura i el manteniment de la vida de les persones que no ha estat considerada treball, que no s’ha remunerat en la majoria de casos, que no ha estat subjecte a drets laborals i que, en canvi, és fonamental pel sosteniment de l‘economia i la vida, central en situacions de criança, dependència i envelliment.

En bona part per això, el treball de la llar i de les cures continua sent un sector precaritzat, especialment desregulat, sotmès a condicions salarials i laborals molt desigual i amb un alt índex d’informalitat. Aquesta situació acostuma a ser molt més dura en el cas de les treballadores anomenades internes, és a dir, que s’allotgen en la mateixa casa on treballen.

Normalment se’ls hi requereix presència i pernocta 24 hores al dia, amb sous baixos i sense respectar les sortides setmanals a les que tenen dret que, segons la normativa vigent, hauria de ser disposar com a mínim de 2 hores al dia per als àpats principals i amb un descans setmanal de 36 hores consecutives. Moltes d’elles, en canvi, en un sol dia cobreixen tres jornades laborals que no són reconegudes.

Cuidem qui ens cuida

En paral·lel a l’acció dels punts informatius i d’assessorament que ha posat en marxa la Regidoria de Feminismes i LGTBI, el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum ha editat la guia ‘Cuidem qui ens cuida, és de justícia!’, un document que vol ser un recurs útil per afavorir la contractació justa i digna de persones treballadores de la llar i adreçat a les persones que contracten aquests serveis.

La guia vol acompanyar a la ciutadania en el coneixement de la terminologia, la normativa aplicable, les responsabilitat i els passos a seguir per contractar persones pel sector de les cures i la llar amb l’objectiu d’evitar la precarització del sector, caracteritzat per una profunda feminització i una presència molt significativa de dones migrades.

Aquesta guia ajuda a entendre la legislació així com les principals reivindicacions d’un sector que molts cops està desregularitzat i es troba en l’economia submergida, en bona part, per la vulnerabilitat d’aquestes dones per la llei d’estrangeria.

 

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.