Publicitat

L’emblemàtica Casa Jover és ara un edifici de pisos de luxe

Van caient els vestigis de la nostra identitat col·lectiva i el paisatge es va transformant en un horitzó urbà anodí, sense personalitat i sense una història que ens permeti reconèixer quines són les nostres arrels

spot_img

Publicat el 26.10.2021 22:20

Societat

Carme Rocamora

Una altra notícia terrible per al patrimoni que ens veiem obligats a publicar. Si l’agost de l’any passat lamentàvem com l’últim edifici històric de la plaça d’Adrià, la Casa Jover, anava a terra, avui la notícia és que en el seu lloc ja s’ha aixecat un edifici que acollirà habitatges de luxe.

Publicitat

La desaparició d’edificis històrics al districte de Sarrià-Sant Gervasi que queden substituïts per promocions de luxe és una temàtica de cada dia, alimentada en gran part per la falta de protecció del patrimoni per part de les administracions. En aquesta ocasió ho ha fet visible a Twitter el portaveu de Junts a l’Ajuntament, Jordi Martí, que ha lamentat “una altra pèrdua patrimonial irreversible”.

Publicitat

Precedents en són l’antiga escola de dansa Varium -abans el cinema Breton- que ara és també una promoció de pisos de luxe. O l’antiga cooperativa Flor de Maig, que ha anat a terra aquest estiu i acollirà la seu d’una multinacional estatunidenca.

La Casa Jover era un palauet construït l’any 1920 per la família Jover, comercians i banquers barcelonins que van decidir traslladar allà la seva residència familiar. Era l’únic edifici que restava dempeus que permetia fer-se una idea del que havia estat la plaça d’Adrià durant la primera meitat del segle XX.

Quan es va conéixer la possible operació immobiliària promocionada pels mateixos hereus del lloc, la família Jover, el veïnat va engegar una recollida de signatures alertant que el nou edifici que es volia construir augmentaria encara més la densitat d’una plaça relativament petita que ja té edificis molt alts al seu voltant. Però els reclams no van ser acceptats.

Així doncs, els pisos de luxe es carreguen una vegada més la història de la ciutat, en un moviment que no cessa. En actiu tenim ara la lluita de la plataforma Defensem Can Raventós, que vol evitar que a un dels últims nuclis verds de la vila de Sarrià hi vagi una promoció. O l’eterna oblidada, la Casa Tosquella, que cau a trossos i malgrat l’Ajuntament assegura que la preservarà, els dies passen i en cada hora creix el perill que ja no ens quedi Barcelona.

Enderroc de la Flor de Maig © Eduard Llorens

Una vegada més ens sentim impotents veient com, un darrere l’altre, van caient aquests vestigis de la nostra identitat col·lectiva i com el paisatge es va transformant en un horitzó urbà anodí, sense personalitat, sense una història que ens permeti reconèixer quines són les nostres arrels.

Notícies relacionades

Jaume Giró, el diputat més ric del nou Parlament de Catalunya

Quina és la declaració de béns dels diputats que són veïns de Sarrià-Sant Gervasi?

El parc de la Font del Racó als peus del Tibidabo no es reobrirà al públic fins al 2025 o 2026

Tancat des del 2021 per motius de seguretat, està catalogat com a bé amb elements d'interès i Patrimoni supervisa el seu pla de reforma

Enderroquen la penúltima casa antiga de la plaça Mañé i Flaquer: el centre històric del Farró

Una antiga torre d'estiueig queda ara com l'última resistència al punt més neuràlgic del barri

Així ha quedat el jardí històric de la torre Villa Maria de Vallvidrera on es volen construir tres cases

L’associació Som Collserola va demanar fa dos anys al Districte de Sarrià-Sant Gervasi protegir l'espai, sense èxit
spot_img

La Xirivia, l’hortalissa pròpia de la cuina hivernal europea

Aquest aliment té una gran quantitat de fòsfor, potassi i magnesi, és depuratiu del fetge i regula colesterol

Transformacions silencioses: l’evolució cap als mamífers

Si no hagués estat pels canvis de peixos i rèptils, i per la desaparició dels dinosaures, nosaltres no hi seríem

Aquests són els 26 projectes de Sarrià-Sant Gervasi que arriben a la votació final dels pressupostos participatius

Les propostes se centren principalment en la mobilitat, la cultura popular i els espais verds

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí