Cuina i Nutrició
Eva Remolina – Amic
Un iogurt és un producte lacti obtingut per la fermentació de microorganismes de la llet. Aquesta fermentació produeix àcid làctic, que és el que li atorga la seva textura i cremositat. Els bacteris bons que cal afegir necessàriament a la llet per a produir-ho, ho fan molt més beneficiós que aquesta i també més absorbible per tots, fins i tot per a aquelles persones que no digereixen bé la lactosa. El iogurt es va originar fa més de 4.000 anys en una regió de Bulgària, i posteriorment es va expandir a Turquia i als Balcans. A l’Europa occidental no va arribar fins a principis del 1900.
Consumir, com diuen els experts, un iogurt al dia proporciona nombrosos beneficis entre els quals trobem:
- És un aliment amb gran quantitat de nutrients com a carbohidrats, proteïnes, lípids, minerals i vitamines com l’A, l’E i la B, sobretot i en major quantitat, la B12, clau en la prevenció de malalties cardíaques.
- Té gran concentració d’àcids linoleics en major quantitat a la llet. Aquests àcids posseeixen propietats anticancerígenes i immunoestimulants.
- El consum de iogurt s’associa a un menor risc a sofrir diabetis tipus II.
- És una font de proteïnes d’alta qualitat i contribueix gràcies al seu calci al creixement dels músculs i a l’enfortiment d’ossos i dents.
- Conté calci com hem dit, però també grans quantitats de Potassi, Fòsfor, Magnesi i Zinc, enfortint el sistema immunològic.
- És font d’Omega 3, encara que en menor mesura que el contenen els peixos blaus.
- Millora la salut digestiva a causa dels seus probiòtics, afavorint el trànsit intestinal i per tant protegint de la descomposició. Per això talla la diarrea i combat el restrenyiment.
- És bo també per al cor. Gràcies als seus greixos monoinsaturats, fa pujar el colesterol anomenat bo (HDL) i redueix la pressió arterial.
- Regenera la flora intestinal destruïda pel consum d’antibiòtics.
- Té poques calories, per la qual cosa es pot prendre en qualsevol dieta, encara que si aquest és el cas, millor optar pels desnatats. A causa d’aquesta baixa aportació calòrica, es converteix en l’aliment ideal per a prendre entre hores, sigui a mitjan matí o com a berenar, en substitució d’altres snacks salats o dolços no tan beneficiosos.
A més de tot això, és un producte amb un agradable sabor, ja que gràcies a les seves múltiples varietats de presentació, derivats, sabors i textures, satisfà als consumidors de totes les edats.