Dissabte 27, juliol 2024
24.6 C
Sant Gervasi
24.5 C
Sarrià
Publicitat

Les cites presencials del ‘decidim.Barcelona’

Publicat el 14.4.2016 9:30

Notícies de barri

Roser Díaz, Álvaro López-Balcells, Jesús Mestre

Des de principis de març fins al 8 d’abril, a les places i equipaments públics del districte de Sarrià – Sant Gervasi s’han fet unes 20 cites presencials dins de la campanya municipal ‘decidim.Barcelona’. Ha estat un esforç important per part de l’actual govern municipal i s’ha d’agrair que no s’ha implicat directament als funcionaris, excepte quan hi havia qüestions tècniques específiques, i l’operativa es va confiar a una empresa externa, Etcètera, i la representació política als consellers que, en el cas del districte, ha suposat una feina extra a Joan Manuel del Llano, l’únic conseller de l’equip de govern al districte.

Publicitat

S’ha de situar ‘decidim.Barcelona’ com una campanya de participació ciutadana que s’inscriu com una acció de demanar a la gent com veu i que opina de les temàtiques del seu barri, molt prop del que és coneix com la nova política. Des d’un aspecte polític ho podem definir com un exercici de democràcia deliberativa combinada amb democràcia representativa: els veïns analitzem i fem unes propostes i s’espera una resposta del govern. Dins qualsevol procés participatiu, fer el retorn és molt important, tot i que sovint aquesta pot decebre al ciutadà: de fet, hi ha moltes propostes, sovint contradictòries entre elles, i per tant, entra dins del joc que una part de la ciutadania, sovint majoritària, pugui sentir-se defraudat en les seves expectatives.

‘Als ciutadans ens agrada expressar
les nostres opinions i compartir les propostes’

Publicitat

És important que s’hagi iniciat una campanya d’aquestes característiques vinculada al Pla d›Acció Municipal (PAM) i de districte (PAD), sustentada en diversos canals de participació i difusió: les cites presencials, les reunions dels consells de seguiment, el web que també recull propostes, les xarxes socials… I, sobretot en les cites i altres reunions, es constata que als ciutadans ens agrada expressar les nostres opinions i fer propostes meditades individualment. Però, quan aquestes reflexions es poden intercanviar amb altres persones amb punts de vista diferents o, fins i tot, contraposades, l’experiència s’enriqueix. I en aquestes cites, guiades per professionals, hi havia tota una metodologia per propiciar un debat ordenat entre els participants. Cal agrair que, pocs dies després de la cita, s’enviava un ampli resum amb els continguts de la sessió.

La presència de publico en aquestes cites ha estat desigual. En algunes, com la de la reurbanització del carrer Major de Sarrià, a l’escola Dolors Monserdà, hi havia prop de 40 persones, o a la de mobilitat, a la Casa Orlandai, més de 20. Una que va tenir molt bona participació, també cap a les 20 persones, va ser la dedicada a l’oci nocturn, el 31 de març, a la plaça Cardona. Veïns molt molestos amb el soroll exposaven els seus punts de vista davant d’empresaris de sector de l’oci nocturn, important i polèmic a la zona de la Travessera. Aquí es va trobar a faltar la presència de joves, els usuaris habituals d’aquests locals. I d’haver treballat més els antecedents de les reunions prèvies de la Comissió de Seguretat de Galvany.

Debat sobre animals de companyia al Turó Parc. Fotografia de Roser Diaz A la imatge destacada, cita presencial sobre comerç de proximitat a Vil·la Florida. Fotografia de Javier Sardá
Debat sobre animals de companyia
al Turó Parc. Fotografia de Roser Diaz
A la imatge destacada, cita
presencial sobre comerç de proximitat a Vil·la Florida.
Fotografia de Javier Sardá

També va ser intensa i molt seguida la cita sobre tinença d’animals i espai públic, que va tenir lloc al Turó Parc el dissabte 2 d’abril. Aquí també hi havia col·lectius molt enfrontats, però es van fer propostes positives, com ara: dividir l’esplanada del parc amb una part per gossos, ven diferenciada i amb una entrada especial, així els animals no embrutarien i no es crearien conflictes de neteja, higiene o convivència; revisar la neteja dels espais tancats especials, sobretot pipi cans, doncs actualment no és suficient l’interval en què es netejen i poden crear infeccions generals; o la proposta de recuperar la figura del Guarda del Parc. El Turó Parc ha de tenir espai per a tothom, sempre que es respecti.

Finalment altres cites van tenir menys participació i van atreure menys interès, com ara la que es va fer sobre gestió cívica a Can Castelló (21 de març), la de comerç de proximitat a la Vil·la Florida (4 d’abril) o la de la Ronda de Dalt a la Biblioteca de Sant Gervasi (5 d’abril). Els debats, però, van ser productius i interessants. Ara cal esperar com el govern municipal interioritzi i treballi tot aquest material, que dóna una informació de primera mà de les principals qüestions del barri, i quin retorn es farà a la ciutadania.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.