Diumenge 25, febrer 2024
9.1 C
Sant Gervasi
9 C
Sarrià
Publicitat

L’Escola Betània Patmos registra un dels millors nivells de qualitat de l’aire de Barcelona

Ho diu un estudi d’IS Global sobre l’efecte de la contaminació en el desenvolupament cognitiu dels infants i joves

Publicat el 9.5.2020 8:00

Escoles

El Jardí

Coordinat pel catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra Jordi Sunyer, l’estudi d’IS Global sobre l’efecte de la contaminació en el desenvolupament cognitiu dels infants i joves, conclou que la qualitat de l’aire de l’Escola Betània Patmos és de les més altes dels centres educatius de Barcelona.

Publicitat

L’estudi ha analitzat, a partir d’una mostra de 2.897 alumnes, la relació entre els nivells de contaminació de l’aire i la capacitat d’atenció i de memòria. La investigació conclou que com més contaminat és l’aire que es respira als espais escolars, més disminueix l’atenció dels estudiants. A més, aquest efecte negatiu no es produeix a llarg termini, sinó que és molt immediat.

Publicitat

Aquesta investigació es va iniciar l’any 2011 amb un projecte del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) que tenia com a objectiu demostrar els efectes que la contaminació atmosfèrica té en l’aprenentatge dels nens. L’any 2017 l’equip investigador BREATHE (Brain Air School) va donar continuïtat al projecte mesurant la relació entre la presència de partícules contaminants a l’aire i l’aparició de certs trastorns com el TDAH, així com la reducció de certes habilitats cognitives.

Els resultats demostren clarament que l’alumnat escolaritzat en centres amb baixos nivells de contaminació tenen menys alumnes amb dificultats d’aprenentatge que aquells situats en emplaçaments on l’aire té més partícules contaminants. De les 750 escoles de la ciutat, 227 superen els nivells recomanats i l’Eixample és el districte amb més escoles que es troben en aquesta franja. Segons els responsables de la investigació, és necessari prendre mesures per revertir aquesta situació, entre les quals s’apunta evitar l’ús de les aules davant de carrers amb molt de trànsit, reduir la velocitat límit al voltant de les escoles, aïllar-les amb murs vegetals o situar-les en espais lliures de circulació.

La plataforma veïnal Eixample Respira s’ha fet ressò d’aquest interessant estudi i ha creat una aplicació que permet tenir accés directe als nivells de contaminació de les 750 escoles de la ciutat de Barcelona, entre les quals Betània Patmos ocupa freqüentment la posició número 20 pel que fa a la qualitat de l’aire en funció de les dades acumulades. Si ens cenyim a les escoles dels districtes de Sarrià – Sant Gervasi i Les Corts que ofereixen el recorregut d’Infantil a Batxillerat, progressa fins a la quarta posició. El mapa permet veure la mitjana dels darrers 20 dies, perquè s’actualitza automàticament, de les 13 a les 21 hores i de dilluns a divendres. D’aquesta manera, es poden observar les diferències entre les escoles que pugen o baixen de posició segons el nivell de trànsit o les condicions meteorològiques i obtenir una visió general de totes les de la ciutat. Els càlculs s’han fet atenent la localització de cada centre i calculant la mitjana del valor horari de dilluns a divendres des de les 9 h del matí fins a les 17 h de la tarda durant cada dia lectiu.

En aquest enllaç es pot consultar el mapa, les dades i algunes anotacions sobre l’estudi.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.