27.4 C
Sant Gervasi
| Dimecres 29 de juny de 2022 |
Publicitat

L’hotel d’insectes

Publicitat

Explorar el jardí / biologia

Alceu Francisco Tabalipa

La meva història amb els hotels d’insectes va començar l’any 2014. Vaig construir uns nius per a insectes a la meva petita terrassa amb la intenció d’observar i estudiar —sóc biòleg—, les espècies que podien aparèixer a un àtic al cor de la ciutat. Vaig poder observar insectes com abelles fusteres, blaus, borinots i altres insectes però cap marieta.

©Alceu Francisco Tabalipa

Després de dos anys d’observació i recollir informació sobre com facilitar aquests habitacles, vaig iniciar aquest treball amb la intenció que els hotels compleixin amb el seu primer objectiu: ajudar els insectes beneficiosos en risc d’extinció. No obstant això, també tinc el desig que sigui educatiu i decoratiu, ja que cada hotel té el seu propi disseny.

Publicitat

Sembla que les primeres caixes per a observació d’insectes es van fer a Anglaterra, al començament del segle XIX. Molt més tard a França adquireixen formats de cases i reben el nom de La Maison des Insectes o hotel d’insectes, amb la finalitat de protegir espècies que col·laboren en la pol·linització.

Aquesta activitat comporta un procés de transferència del pol·len des dels estams de la flor fins a l’estigma (a les angiospermes) on germina i fecunda els òvuls de la flor, fent possible la producció de llavors i fruits; i en el control biològic de plagues alimentant-se de pugons, cotxinilles, llimacs, mosques blanques, ous d’àcars i altres predadors de les flors i horts.

Publicitat

Avui molts d’aquests insectes beneficiosos són a la Llista vermella d’espècies en extinció de la IUCN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa). Les abelles i vespes solitàries, marietes, crisopes, carabus són inofensius i molt importants. Moltes escoles a França o Bèlgica instal·len als seus patis els hotels d’insectes com a material educatiu. A Catalunya ja es fa el mateix, però encara hi ha molta por i resistència.

©Alceu Francisco Tabalipa

La presència d’aquests insectes aporta un conjunt de beneficis de vital importància en els ecosistemes. La instal·lació d’hotel d’insectes a balcons, terrasses i jardins dins el context urbà permetrà desenvolupar les poblacions d’aquestes espècies tan importants.

D’altra banda, l’hotel s’ha d’instal·lar a prop, tan a prop com sigui possible, de plantes silvestres riques en flors com el romaní, el card silvestre, l’espígol, la santonina, la sàlvia, les calèndules… així com arbustos natius i arbres, per cobrir els requisits alimentaris dels insectes.

A través de la pàgina web: bio-ideas.site123.me, es pot veure els diferents models i obtenir més informació sobre un hotel d’insectes, o escriure a [email protected]

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.