Educació
El Jardí
El curs 2025-2026, s’escau el centenari de l’Institut Tècnic Eulàlia, creat a Sarrià el 25 d’octubre de 1925 per iniciativa del pedagog Bartomeu Oliver, inspirant-se en les propostes del moviment de l’Escola Nova. Arran d’aquesta efemèride, s’estan organitzant una sèrie d’actes commemoratius, com ara xerrades, conferències, exposicions, visites a l’escola i concerts, que culminaran amb la festa del centenari, prevista pel dissabte 24 d’octubre de 2026, als jardins del Tècnic, a la qual estan convidats tots els alumnes i professors que han passat per les seves aules al llarg d’aquests cent anys. Serà una bona ocasió per retrobar antics companys i rememorar les pàgines viscudes a l’escola per tantes generacions d’estudiants. Totes aquestes propostes es presentaran a la premsa i a la comunitat acadèmica aquest octubre, en un acte que tindrà lloc a la sala d’actes del Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia.
Una celebració a Pedralbes i una exposició a la Biblioteca de Catalunya
Entre els actes programats, hi ha prevista una celebració al monestir de Pedralbes, seguida d’un breu concert de la Coral Sant Jordi per Santa Eulàlia, patrona de l’escola, i una exposició a la Biblioteca de Catalunya durant el mes de març del 2026, acompanyada d’una sèrie de conferències a la Sala Llevant de la Biblioteca sobre el llegat del Tècnic Eulàlia.
Fundat pel pedagog i humanista Bartomeu Oliver amb la seva esposa Dolors Jordana, l’Institut Tècnic Eulàlia (ITE) va néixer com un ambiciós projecte educatiu i model de civilització en un moment històric de profunda transformació. Emmirallat en els corrents de renovació pedagògica europeus i inspirat per Maria Montessori, l’ITE proposava una alternativa a l’ensenyament tradicional i als models escolars de l’època: una formació humanística i lliure, integral, arrelada en valors cívics i oberta al món. El projecte combinava amb naturalitat la religió, oberta i comprensiva, la coeducació i la convivència social integradora i la defensa de la llengua catalana com a eina de cultura i expressió. Durant la República i la Guerra Civil, l’ITE esdevingué un espai de refugi, resistència i solidaritat, i es va mantenir fidel als seus valors, malgrat les col·lectivitzacions, l’exili i les prohibicions del franquisme. Aquesta continuïtat fou possible gràcies al lideratge dels directors Josep Campmany, Mercè Campmany i Núria Bonet.
Amb els anys, l’Institut s’anà transformant i el 1995, fou integrat al projecte de la Fundació Collserola esdevenint part de l’Escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia, des d’on continua el seu projecte educatiu.
L’Institut Tècnic Eulàlia ha estat bressol de personalitats que han deixat empremta en la vida cultural, científica i política de Catalunya al llarg del segle XX. Entre els seus alumnes, destaquen figures vinculades a les lletres i les humanitats, com el poeta i assagista Josep Palau i Fabre; el poeta i lingüista Gabriel Ferrater; Montserrat Abelló, poeta i traductora; Jordi Sarsanedas, escriptor i assagista; Francesc Parcerisas, poeta i traductor; Frederic Roda, director de teatre i fundador de la Universitat Internacional de la Pau; Oriol Pi de Cabanyes, escriptor i crític literari; Xavier Miserachs, fotògraf de la Nova Avantguarda; i polítics com Josep Andreu Abelló, president del Tribunal de Cassació de Catalunya durant la República; Jaume Aiguader, metge i primer alcalde republicà de Barcelona; Joan Reventós, figura clau de la transició democràtica i president del Parlament de Catalunya, o Josep Laporte, metge i conseller de Sanitat de la Generalitat.