Dissabte 14, setembre 2024
24.6 C
Sant Gervasi
24.6 C
Sarrià
Publicitat

Llach diu que calen nous lideratges i carrega contra la “política d’autonomisme resignat”

Al Teatre de Sarrià, l'exidputat de Junts pel Sí ha demanat vehicular la "força social somorta" de l'independentisme

Publicat el 24.11.2021 10:19

Política

Sergi Alemany, Sofia Puvill

“Resistir, persistir i seguir.” És la recepta en la lluita per assolir la independència de Catalunya que ha mirat de transmetre el cantautor i exdiputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, aquest dilluns al vespre als assistents al Teatre de Sarrià que s’han aplegat per escoltar la xerrada “Cap a on anem? De la repressió als nous lideratges“, impulsada per l’ANC i el Consell per la República. Un acte presentat per la col·laboradora d’aquest diari, Marta Royo, que ha comptat amb la presència del represaliat per l’1-O Adrián Sas i de l’advocat en dret penal i justícia social a Alerta Solidària, Eduardo Cáliz.

Publicitat

Davant la pregunta de si calen nous lideratges, Llach ha respost que els que hi ha actualment, no els consideramassa vàlids”, perquè els veu condicionats per la repressió de l’estat espanyol en forma de presó i exili. “Anirien bé nous lideratges”, ha dit, tot i que ha reconegut que són difícils de conformar amb el panorama actual.

Publicitat

“Política d’autonomisme resignat”

“La política que es fa avui és d’un autonomisme resignat i això fa que els lideratges es gastin molt de pressa”, ha dit l’exdiputat, que veu com “un perill” de cara a la desmobilització que gent que va votar independència ara no se senti representada pels lideratges actuals. Llach creu que si els independentistes decebuts s’amaguen sota la taula, serà el fracàs absolut de la ciutadania. L’alternativa, ha dit, seria deixar les coses en mans de “la politiqueria.”

Eduardo Cáliz, Adrián Sas i Lluís Llach amb la moderadora Marta Royo al Teatre de Sarrià © Sofia Puvill

“Vehicular la força social del país”

“Els partits diuen que són independentistes, però no en veig cap que digui a la seva militància: aneu a fer la independència al carrer i confronteu amb l’estat”, ha dit Llach, que discrepa sobre la necessitat de líders i opta més per trobar algú capaç de “vehicular la força social somorta” que qualsevol dia es pot tornar a posar en marxa. Sobre l’Assemblea ha dit que està “molt activa” però que organitzativament tot just s’està refent de temps difícils, i d’Òmnium ha opinat que està pel consens, i “quan saps que hi ha gent que no voldrà el consens (el PSOE), et quedes paralitzat.”

La repressió contra l’independentisme

Abans de la intervenció de Llach, però, ha pres la paraula Adrián Sas, un dels més de 3.000 represaliats que hi ha a Catalunya arran de les manifestacions independentistes. Aquest jove asturià i veí de Vilafranca del Penedès va ser detingut i condemnat a tres anys, sis mesos i un dia de presó en el marc de les protestes del primer aniversari de l’1-O. En concret va ser detingut al parc de la Ciutadella dies després dels fets, després que la policia catalana el vigilés pel carrer i “tenint el telèfon punxat”, segons ha relatat: “Un dia, passejant amb el meu pare, sis agents de Mossos vestits de paisà em van detenir sense explicacions”, ha sentenciat.

El més contradictori que ha destacat Sas de tot plegat és que malgrat que aquell dia el Govern demanava a la gent que sortís al carrer i apretés, ara la Generalitat s’ha presentat com acusació particular.

També ha pres la paraula l’advocat del despatx Arrels Eduardo Cáliz, que representa a diverses persones represaliades en col·laboració d’Alerta Solidària. Ha explicat la feina que duen a terme en un context d’estancament polític, i ha subratllat que cal solidaritat davant la lluita per “girar la roda i aconseguir drets”: “On hi ha lluita, hi ha repressió, i on hi ha repressió, hi ha solidaritat”.

També ha destacat com la repressió busca enviar “un missatge de por i neutralitzar els individus” per tal que aquests no puguin continuar amb la seva lluita, i ha descrit tasques com la d’Alerta Solidària de crear grups de suport, espais claus per acompanyar al represaliat perquè no pateixi en silenci.

Finalment ha enumerat tots els judicis que estan previstos des del desembre fins febrer de l’any vinent, fruit de protestes, accions i manifestacions independentistes. “És impossible donar dades, hi ha molts que represaliats representats per advocats d’ofici”, ha dit. 

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.