Societat
Carme Rocamora
Passejant pel voltant de la plaça Ferran Casablancas, els balcons emeten un missatge unànime: ‘Tanatori No. Prou especulació’. Aquest lema es va començar a veure pel territori limítrof dels barris de la Bonanova i les Tres Torres a principis del 2020, després que uns veïns de la zona coneguessin la notícia que el rector de la parròquia Verge de la Pau (plaça Ferran Casablancas, 4) contemplava l’opció de destinar una parcel·la de la parròquia a un nou tanatori. En concret, l’equipament funerari -que vol construir el gegant en el sector funerari Àltima, segons fonts coneixedores- es vol ubicar en el que va ser un antic centre escolar del carrer d’Alacant, a la part posterior de la parròquia. Aquest espai, que pertany a l’Arquebisbat de Barcelona i abans va ser una escola, compta amb un gran pati en una zona mancada d’espais veïnals.
En una conversa amb El Jardí, tres representants de la plataforma Tanatori No -veïns dels carrers Mandri, Alacant i Ganduxer- asseguren que aquesta construcció enmig d’una zona residencial i de blocs de pisos no és de l’agrat dels veïns, i opten perquè aquest espai esdevingui un equipament d’ús veïnal en una zona on aquests tipus d’edificis brillen per la seva absència, una proposta que defensen l’Associació de Veïns de les Tres Torres i la de la Bonanova.
És així com ens relaten que tan aviat com van conèixer aquesta possible operació es van mobilitzar ràpidament. Malgrat que el projecte es trobi en una fase embrionària i encara no hi hagi res concret, el veïnat va apostar per mobilitzar-se des del minut 0 per evitar-ho, sobretot també després de ser coneixedors de casos precedents com podrien ser els tanatoris de Sants i Sant Andreu.
Manifest i recollida de signatures
Per això, el mes de febrer van enviar cartes al veïnat alertant del projecte i van crear una pàgina web des d’on recullen signatures en contra i on exposen un manifest en què destaquen que la construcció d’aquest equipament suposaria una activitat “molesta i de risc per al barri” que hipotecaria la convivència, generaria més saturació de trànsit i faria augmentar problemes d’aparcament. També remarquen que amb aquesta operació l’única beneficiada seria l’Església, fet pel qual demanen que aquest espai es destini a iniciatives socials i per al barri. Amb tot plegat, acaben el manifest amb l’afirmació següent: “Com defensa el Papa Francesc, l’Església ha d’estar sempre al costat de la comunitat, mai al servei dels poderosos moguts pels diners i la cobdícia”.

A més, des de la plataforma asseguren que no calen més tanatoris a la zona -ja hi ha el de Sant Gervasi i el de les Corts- i lamenten “l’especulació” que pretén Àltima amb aquesta obra situant-la en un entorn veïnal i residencial.
Les accions es van aturar una mica durant la pandèmia, però ara s’han reactivat i tenen l’esperança de poder aturar el projecte negociant amb l’Arquebisbat, i en cas que no pugui ser així, optaran per treballar-ho amb l’Ajuntament. És per això que s’han fixat d’objectiu recollir unes 3.500 signatures -a hores d’ara en tenen gairebé 2.000- per, si arriba el cas a l’administració, poder entrar una iniciativa de districte.
Un rector que no vol dialogar
Els veïns assenyalen que el principal problema de tot plegat és el rector, Anton Maria Llopart, encarregat de la parròquia des de fa només uns dos anys. Lamenten que malgrat haver intentar parlar amb ell sobre la qüestió, aquest s’hi ha negat i fins i tot ha tingut actituds “ofensives” quan els veïns s’hi han volgut dirigir. Els veïns de la plataforma estan convençuts que el projecte del tanatori és una idea seva, i expliquen que el mateix rector va comunicar durant una cerimònia que l’Església necessita diners i que l’opció del tanatori podria servir per pagar una remodelació total del temple.
Els veïns reiteren així que és un motiu “purament econòmic” que no té en compte la comunitat. De fet, fins i tot denuncien que el rector “va tant a la seva” que ha dissolt el Consell Parroquial i l’ha substituït per feligresos favorables al seu projecte.
Els veïns també s’han dirigit a l’Arquebisbat, i n’han tingut alguna reunió. També han fet arribar la seva veu de la mà de Junts: el passat dilluns 1 de febrer el regidor Jordi Martí i la consellera Montse Cantín es van trobar amb el bisbe auxiliar de Barcelona, Antoni Vadell, per traslladar-li la necessitat que hi hagi interlocució entre el rector i els veïns. Segons ha explicat Cantín a El Jardí, esperen que la reunió hagi servit perquè, ara sí, el rector de la parròquia expliqui i escolti els veïns i les necessitats de l’entorn.