Gent Gran
Claudia Aineto
Màgia i psicologia, una interessant combinació. El passat 17 de març, va tenir lloc al CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), dins del marc del Brain Film Fest-Premi Solé Tura, un taller sobre màgia i cervell amb el Mag Igor i tres psicòlegs de la Fundació Uszheimer: el Guillem Martin, l’Eulalia Vives i la Claudia Aineto.
Va ser molt interessant preparar aquesta intervenció, que va causar molta expectativa entre el públic. El nostre objectiu era explicar d’una manera amena els diferents processos psicològics que intervenen i succeeixen davant un joc de màgia. Òbviament, un dels elements claus eren les funcions cognitives: memòria, llenguatge, percepció i atenció, entre d’altres.
Tot i que l’ésser humà té diverses funcions cognitives, vàrem centrar la nostra explicació en la “funció estrella“ de què fan ús els mags: l’atenció. Els mags “juguen” amb la nostra atenció intentant alterar els nostres sentits. Hi ha diverses tipologies d’atenció, com per exemple: l’atenció selectiva, l’atenció focalitzada i l’atenció dividida. Segurament, a molts lectors us han dit alguna vegada “has de prestar més atenció!.” Realment, el conflicte no és tant en què hem de prestar més atenció sinó a focalitzar més la nostra atenció en un sol fet o objecte, ja que no podem prestar atenció amb la mateixa intensitat a dos fets alhora. Precisament, d’aquest fet se n’aprofiten els mags per fer la seva màgia. Un clar exemple en què succeeix una alteració de la funció cognitiva atencional és el famós “joc del Trilero”, on la bola es mou tan ràpidament que la nostra vista no pot seguir tots els moviments que succeeixen en tan poc temps.
Però això no acaba aquí. Un altre objectiu que té la màgia és alterar la nostra percepció visual, que és l’encarregada de discriminar estímuls externs visuals relacionats amb el nostre coneixement previ. Un clar exemple seria el “joc dels quatre vasos”, que consisteix en com en vasos de diferent mida hi cap la mateixa quantitat de líquid. La lògica cognitiva ens diria que resulta impossible que tal fet sigui una realitat, però a vegades els mags fan ús d’un mecanisme que s’anomena il·lusió òptica, i aquest mecanisme s’encarrega d’alterar la percepció visual que teníem d’entrada.
La màgia juga amb molts aspectes cognitius de l’individu, com ara els cinc sentits: vista, olfacte, tacte, oïda i gust. El mag pot manipular-los per confondre’ns, per distreure’ns i finalment per sorprendre’ns. La conclusió a la qual arribo després de la meva petita experiència en el aquest món és que la màgia consisteix en l’engany i la manipulació de totes les capacitats i funcions cognitives que creiem que son inalterables, però finalment quedem estupefactes quan ens adonem que el nostre cervell és fàcilment manipulable.
Claudia Aineto és psicòloga de la Fundació Uszheimer