Dissabte 20, abril 2024
13.6 C
Sant Gervasi
13.6 C
Sarrià
Publicitat

Manifestacions i concentracions

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Mossos d’Esquadra

Xavier Boned

En cas de voler fer una manifestació o concentració de persones, la llei disposa que cal informar-ne l’Administració per mitjà d’un escrit de comunicació. El termini per presentar-lo és de 10 dies abans, com a mínim, i 30 dies abans com a màxim. Si hi ha causes extraordinàries que justifiquin la urgència de la celebració de l’acte, l’escrit de comunicació es pot presentar amb una antelació mínima de 24 hores.

Publicitat

El tràmit de comunicació es pot fer per internet o de manera presencial.
En cas de tramitació per internet, cal accedir a la pàgina inicial de la web, http://mossos.gencat.cat, i emplenar un dels formularis que apareixen a l’apartat “comunicació de manifestacions”.

Publicitat

1. El sistema validarà les dades comprovant les que són obligatòries. Si es detecten errors en les dades introduïdes o falten dades obligatòries, el sistema avisarà mitjançant el missatge d’error corresponent.
2. Cal emplenar totes les dades obligatòries que es presenten al formulari de sol·licitud, a més de les dades opcionals que es considerin. Després s’ha de prémer el botó “enviar” i la sol·licitud validada s’envia a la Direcció General d’Administració de la Seguretat.
3. El formulari informa que la sol·licitud s’ha enviat correctament. Si el sol·licitant ha informat el camp de correu electrònic, rebrà un missatge de correu que conté, entre altres dades, el número de registre, i el dia i l’hora de presentació. Tant l’avís en pantalla com el correu electrònic de resposta acrediten que la sol·licitud ha quedat enregistrada correctament.

En cas de tramitació presencial, cal emplenar un dels formularis que trobareu a l’apartat “comunicació de manifestacions” de la pàgina web de mossos. L’escrit de comunicació s’ha d’avançar per correu electrònic a l’adreça: manifestacions@gencat.cat
També es pot enviar per fax (93 551 24 06/16) i presentar l’original a qualsevol registre de l’Administració, d’acord amb l’art. 38.4 de la Llei 30/1992.

En compliment de l’article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, amb la finalitat de gestionar les comunicacions de reunions i manifestacions que es tramiten, les dades de caràcter personal s’inclouran al fitxer “Comunicacions del dret de reunió i manifestació” de la Direcció General d’Administració de la Seguretat. La persona afectada pot exercir els drets d’accés, rectificació, oposició i cancel·lació davant la persona responsable del fitxer, el director o bé la direcció general d’Administració de Seguretat, carrer de la Diputació, 355, 08009 Barcelona.

Però què passa si participem en una manifestació espontània o no comunicada? La policia ha de vetllar per la seguretat de les manifestacions, hagin estat comunicades o no. També té la potestat de sancionar administrativament els responsables o caps visibles de les concentracions o manifestacions no comunicades. El dret de manifestació és un dret constitucional i podem participar-hi sempre que sigui de manera pacífica. Un bon consell a seguir, però, és que quan una manifestació deriva en actes de violència, destrosses o aldarulls ha arribat el moment de marxar cap a casa.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí