25 C
Sant Gervasi
| Divendres 01 de juliol de 2022 |
Publicitat

Medicina personalitzada

Publicitat

Naturalment Curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Ara farà una setmana, vam veure un noi a la farmàcia comprant-se càpsules de ferro, ja que deia que se sentia anèmic. Molt assenyadament la farmacèutica li va aconsellar que era millor que demanés una cita al CAP, ja que abans caldria saber quina n’era la causa. L’anèmia pot ser causada per diversos motius: per deficiència de ferro, de vitamina B12, falta de glòbuls vermells (un tipus de cèl·lula que transporta l’oxigen gràcies al ferro), pel fet que aquests glòbuls tenen una forma de falç en lloc de rodona o bé pot aparèixer anèmia com a conseqüència de tenir una altra malaltia. En cada cas, caldrà tractar-la d’una forma diferent.

Així mateix, hi ha diverses malalties que no poden tractar-se de forma homogènia, amb la mateixa medicació, ja que cada pacient pot, o bé tenir una causa diferent o bé reaccionar diferent als fàrmacs.

Publicitat

Per exemple, el càncer de mama es classifica en diferents grups en funció de la presència o absència d’unes proteïnes (receptors) a la membrana de la cèl·lula. Cada tipus es tracta d’una forma diferent, ja que s’han desenvolupat fàrmacs que poden reconèixer aquests receptors. Si tots els casos es tractessin amb el mateix fàrmac, llavors sempre hi hauria gent que no respondria al tractament. Com ja hem comentat, també cal considerar si un tractament específic pot tenir possibles efectes secundaris per a una persona concreta. Un exemple és la gent que té insuficiència renal, ja que no poden filtrar degudament alguns tipus de fàrmacs.

La pràctica de buscar el tractament específic per a cada persona en cada malaltia es coneix com a medicina personalitzada. Actualment hi ha molts laboratoris de recerca que busquen com entendre i tractar les malalties, sobretot cancerígenes, en funció de, per exemple, les molècules que es troben circulant per la sang o bé mirant si hi ha una mutació específica en algun gen. Aquests indicadors s’anomenen biomarcadors, i permeten personalitzar els tractaments per tal que siguin més eficaços.

Publicitat

Un altre exemple de medicina personalitzada és la teràpia gènica, que busca corregir l’error genètic que causa la malaltia. Aquesta teràpia, encara no és una pràctica estesa, ja que és molt complexa però de mica en mica sembla que cada vegada sigui més factible.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.