Publicitat

Menges com penses?

spot_img

Publicat el 26.6.2018 16:00

Una Perspectiva Solidària

Bernat Julià i Ruth Mellado

Des de SSG Coopera aquest mes volem parlar de l’agroecologia i el consum conscient. Organitzarem dos tallers a la Casa Orlandai: el primer “Del Camp a la saca” és el 5 de juny a les 18 h i participen Can Mandó, Free Food i Col i Nata, tres entitats del districte. El segon, el 25 de juny a les 18h se centrarà en el “Consum responsable” una bona pràctica que cal fer més extensa i la farem de la mà del grup ECOs i el Cercle de Consum de Coòpolis.

Publicitat

Alimentar-se amb aliments agroecològics suposa respectar el medi ambient, la cultura tradicional del conreu de la pròpia terra i menjar sa i saludable, lliure de pesticides i químics. L’agroecologia promou una activitat agroalimentària sustentada en l’ecologia i qualitat dels aliments, socialment justa i econòmicament viable. El concepte va aparèixer als anys 30 com a “l’aplicació de l’ecologia a la agricultura” i era considerada l’agricultura alternativa oposada a la convencional. Aquesta última es caracteritzava per un consum excessiu d’aigua, l’ús de productes químics o pesticides i una tendència als monocultius i a destruir la sobirania alimentària dels pobles. L’agroecologia, en canvi, basa el seu mode de producció en el lloc, els medis, la societat on s’ubica i el què suposen les seves accions respecte de l’entorn que l’envolta.

Publicitat

La sobirania alimentària és el dret dels pobles a determinar les polítiques agrícoles i alimentàries: a tenir dret i accés a la terra, als recursos naturals, a poder alimentar-se de forma sana i saludable amb aliments lliures de transgènics, a protegir i a regular la producció i el comerç agrícola interior per tal de garantir la seguretat alimentària, l’accés de les persones als aliments. Un concepte que lluita i s’oposa a les polítiques agrícoles neoliberals imposades per l’Organització Mundial del Comerç, el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional.

Menjar ecològic, però, només es transformador des del punt de vista mediambiental perquè si el seu consum prové de les grans superfícies, el model que s’alimenta és el de les grans indústries alimentàries que empobreixen els petits productors. En aquesta nova moda verda en la qual s’hi han sumat les grans superfícies el producte ecològic és cada vegada més comú i la diferència rau en l’espai de compra: cooperativa de consum ecològic, petit comerç, mercat…o bé hipermercat, supermercat, gran distribuïdor online, etc.

I al nostre districte tenim experiències que són una oportunitat. Les cistelles de Col i Nata a Sarrià, la cooperativa Germinal al Farró o Can Pujades a Vallvidrera són projectes que justament neixen per respondre a aquesta necessitat de sobirania alimentària. També ho són aquells comerços que aposten pel producte fresc, de proximitat i ecològic, com Free Food a Sarrià. O la proposta d’Horts Urbans com és l’aposta de l’Espai Gardenyes, el Centre Assís i d’altres projectes del districte. Conèixer-los i participar-hi és també una manera d’aprofundir en la sobirania alimentària i seguir transformant la societat des de l’Economia Solidària.

Bernat Julià i Ruth Mellado, tècnics del projecte SSG Coopera: sarriasantgervasiess.com

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Festa Major de Sant Gervasi – la Bonanova 2025: el programa amb totes les activitats

Del 5 al 15 de juny la plaça de la Bonanova s'omple de cultura popular, música, activitats infantils, àpats populars i espectacles per a tots els públics

La “Desfilada diversa” de la Fundació ESMEN reivindica i empodera la moda inclusiva

L'acte, celebrat el 25 d'abril, ha estat la cloenda de la Setmana Cultural organitzada per la Universitat Blanquerna-URL

El Jardí 115, març de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/04/El-Jardi-115_Marc25_0403.pdf

Ferida de gravetat una jove en caure d’un balcó d’Avenir després de ser agredida per la seva parella

Els Mossos detenen dos homes de 52 i 57 anys per intent d'homicidi i lesions
spot_img

Èxit a Sant Gervasi per la Festa Major: el barri torna a bategar

Del 5 al 15 de juny, el veïnat ha gaudit d'un ampli ventall d'activitats i d'un pregó protagonitzat per Aina Da Silvia, d'Eufòria

El veïnat de Vallvidrera consensua una proposta polifacètica per la Buenos Aires

Després d'un procés participatiu, el projecte que plantegen els veïns a l'Ajuntament implica combinar allotjament per joves i grans amb un espai esportiu i un centre que permeti l'estada diürna de la gent gran

El veïnat del Tibidabo fa un pas més per a la recuperació del Tramvia Blau: “Tenim gairebé 3.000 firmes”

L'Associació de Veïns de l'Avinguda Tibidabo critica la falta de transparència política i reclama que torni l'emblemàtic vincle i consolidar l'avinguda com un espai "funcional, cuidat i autèntic"

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]