Societat
El Jardí
L’Aula de Can Calopa, la proposta pedagògica de L’Olivera a la masia de Can Calopa de Dalt (Collserola), tanca el curs amb la participació de més de 2.000 infants i joves que han passat per les activitats d’educació i sensibilització ambiental, patrimonial i cultural que s’hi desenvolupen.
Inspirada pel seu context rural, l’Aula de Can Calopa proposa una metodologia activa que convida l’alumnat a fer, pensar i sentir en connexió amb l’entorn i a intervenir de manera crítica en la societat plural que els envolta. El director de Can Calopa, Lluc Pejó, ha destacat que “cal acostar els infants i joves de l’entorn metropolità a la cultura agrícola per tal que coneguin el territori que els envolta. No és tan sols una manera de conèixer el passat; és sobretot una manera de construir el futur”. Aquest acostament s’emmarca en les prioritats detectades pel Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, que es planteja com a objectiu apropar la realitat del món rural a infants i joves de l’entorn urbà.
Les activitats conviden a fer de pagès per un dia, menar un ramat d’ovelles, identificar rastres de fauna o construir un projecte cooperatiu. Totes elles han estat dissenyades amb l’objectiu de generar un aprenentatge significatiu abans, durant i després de les activitats i estan estretament vinculades al desenvolupament de les competències curriculars. “L’Aula de Can Calopa és el resultat de l’experiència de més de 50 anys de L’Olivera en el camp de l’agricultura ecològica, la inclusió i l’Economia Social i Solidària de L’Olivera”, afegeix Pejó.
A més de la programació per a escoles, l’Aula de Can Calopa ofereix també propostes de lleure cultural per a famílies i formatives per a diversos col·lectius. Les visites permeten descobrir la biodiversitat amagada d’una vinya, el patrimoni arquitectònic de la masia o el projecte d’inserció laboral de L’Olivera.