Opinió
Glòria Vilalta
Avui, asseguda als ferrocarrils, observava l’entorn. M’he fixat en un cartell que anunciava trasters i deia “Més espai, més feliç”. És així? Ho he estat pensant i des de la meva opinió, penso que és molt relatiu. Què entenem per espai? Metres quadrats? Espai lliure? O un espai extra que s’omplirà?
Tenir espai, sobretot a Barcelona, és un luxe. L’espai visual és molt important. Permet somiar, permet aprofitar-lo per al que vulguis. A més a més, igual que tenim més espai per passejar o plantar unes flors -aquí ja en restaríem una mica-, la vista també es relaxa. Ara hi ha molts problemes visuals perquè hem deixat de mirar lluny; les pantalles del mòbil o l’ordinador fan que la major part del dia mirem a una distància curta. L’espai lliure és un luxe, reconforta tant a nivell físic com intern.
“Tenir espai, sobretot a Barcelona, és un luxe”
Si tenim més espai, però, és molt possible que l’omplim. És com quan parlem de l’aprofitament del temps. Hi ha una llei, la llei de Parkinson, que diu que acabes utilitzant el temps que tens. És a dir, si tens només una hora per fer una tasca, la faràs en una hora, i si en tens tres, s’acabarà allargant -perquè t’ho prendràs amb més calma o pel que sigui- i acabaràs utilitzant les tres hores. El temps dedicat a una tasca, doncs, depèn del temps que tenim (tret que ens posem un límit).
Per tant, si enlloc de 70 m² en tenim 140, possiblement omplirem els 140 m². I això ens farà més feliços? Potser sí, potser no. Tenir més coses és també tenir més càrrega. Més a netejar, més a cuidar, més por a perdre.
“Tenir més coses és també tenir més càrrega: més a netejar, més a cuidar, més por a perdre…”
Tot és relatiu, però. Evidentment, si tenim quatre fills i vivim en un pis de 50 m², ens anirà bé tenir-ne més. L’espai el necessitem; el necessitem visualment, el necessitem per moure’ns i distribuir-nos, el necessitem per viure, de la mateixa manera que necessitem el temps.
En aquest cas, per tant, si realment hi ha una limitació d’espai important, tenir més espai és alliberador. Però tenir un espai extra o una casa gran té un perill. Potser acumularem coses que no necessitem i que costa deixar anar, i les mantenim perquè “tenim espai”. En aquest sentit, tenir més espai no significa ser més feliç, al contrari.
L’espai exterior sempre és un reflex de l’interior. Quan fem espai a l’exterior, el fem a l’interior. I si hi ha espai, hi ha més calma, més serenitat.
Glòria Vilalta i Grau és enginyera especialista en medicina de l’hàbitat, feng shui i benestar personal