Dissabte 27, juliol 2024
24.6 C
Sant Gervasi
24.5 C
Sarrià
Publicitat

El Monestir de Pedralbes, obert al públic en ‘l’hora màgica’ els capvespres d’estiu

Els dimarts i divendres entre el 6 de juny i el 15 de setembre l'accés és gratuït al claustre gòtic conservat més gran del món

Publicat el 28.6.2023 12:01

Cultura

Dani Silva

El Monestir de Pedralbes obre les seves portes al públic perquè tots aquells que vulguin apropar-se i gaudir de l’univers de bellesa, calma i tranquil·litat entre les parets del claustre gòtic conservat més gran del món. Aquesta iniciativa, anomenada ‘l’Hora Màgica’, s’impulsa amb una nova edició que permetrà l’accés gratuït totes les tardes dels dimarts i els divendres d’estiu, del 6 de juny al 15 de setembre, a excepció del dia 15 d’agost, en l’horari comprès entre les 18.00 h i fins les 21.00 h. El darrer accés, però, és a les 20:30 h.

Publicitat

D’entre l’amalgama d’activitats que s’ofereixen en el si del projecte, en destaquen quatre:

Publicitat

De l’hort a la taulaAquesta visita parteix del hort medieval del Monestir de Pedralbes per descobrir els trets principals de l’alimentació medieval i la dieta de les monges clarisses de Pedralbes a l’edat mitjana. L’espai viu de l’hort mostrarà els productes que al llarg de l’any la comunitat plantava i les tècniques emprades pel seu cultiu i recol·lecció.

El fil de l’aigua. L’aigua és un element imprescindible en la vida monàstica i a través d’ella el monestir proposa una ruta on es parla del sistema d’abastament d’aigua i el seu recorregut des de la mina, el seu pas pel claustre, la cuina, el refetor, la cuina de la infermeria i l’hort. La visita inclou els espais vinculats a l’aigua del claustre, la cuina, el claustre dels gats i l’hort medieval del monestir de Pedralbes.

El treball a l’hort medievalL’itinerari per l’hort medieval del monestir serveix per conèixer de manera experiencial les tècniques de l’agricultura medieval i la relació paral·lela amb l’agricultura ecològica contemporània.

El claustre del monestir. Jardí simbòlic. Dins el recinte del monestir, el claustre tenia la funció de distribuïdor d’espais. El moment per gaudir de la màxima esplendor de la vegetació del claustre és la primavera, tot i que a l’estiu encara conserva una gran part de la plenitud de la flora.

L’hort del Monestir de Pedralbes © Ajuntament de Barcelona

El Monestir de Pedralbes

Fundat per la reina Elisenda de Montcada l’any 1327, amb el suport del seu espòs, el rei Jaume II, el monestir va estar habitat per monges clarisses, la branca femenina de l’Orde de Sant Francesc, de manera pràcticament ininterrompuda fins al 1983. El nom de Pedralbes, té el seu origen en el topònim Petras Albas, documentat des de l’any 986, que fa referència al color blanc de la pedrera pròxima. Aquesta pedrera estava situada als peus de la muntanya de Sant Pere Màrtir, on estava ubicat la masia original que va acollir el monestir a l’antic terme de Sarrià. L’indret era immillorable: prop de la cort de Barcelona i dels nuclis habitats, però lluny del bullici de la ciutat.

El monestir constitueix un dels millors models del gòtic català, tant per l’església com pel claustre de tres plantes, un dels exemples més espaiosos i harmònics d’aquest estil. També guarden molta atracció els vitralls del segle XIV, diverses sepultures de famílies nobles i els tres cors: l’alt, el baix i el dels frares.

En el projecte de ‘l’Hora Màgica’, les exposicions i les sales annexes romandran tancades i només es podrà visitar el claustre. 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.