Reportatge

Fotografies de Javier Sardá
Hi havia molt ambient al carrer Septimània el dissabte 12 de desembre, al migdia. Les més de 30 paradetes de la Mostra Solidària del Farró havien atret els veïns i veïnes que podien comprar algun regal als artesans del barri (ceramistes, pintors, modistes, teixidors de llana…); participar en alguns dels tallers que proposaven les escoles Rialles, Lys, Concepcionistes, Poeta Foix i, també, el centre cívic Casa Sagnier; recollir informació sobre l’estat de projectes promoguts per Veïns Farró com Vil·la Urània, o fer una aportació solidària en forma de roba, calçat esportiu, menjar o joguines que rebien el Centre d’Acollida Assís, l’Església Evangèlica Baptista Bona Nova, la Fundació Putxet, Mujeres Latinas Sin Fronteras o el Centre de Serveis Social de Sant Gervasi. També es podia gaudir de la passejada i prendre un excel·lent vermut entre amics tot seguint algunes de les moltes actuacions que s’anaven succeint a la plaça de Sant Joaquim. El Farró és un barri solidari i molt acollidor!
Coses del Farró
S’ha publicat el número 4, corresponent a la tardor de 2015, de la revista Coses del Farró que edita l’Associació de Veïns i Comissió de Festes d’aquest barri gervasienc. A l’editorial es fa un repàs a la trajectòria del moviment associatiu al Farró des de la Transició i la seva influència en donar un caràcter identitari a aquest territori. També hi ha un extens resum de les converses de la Taula de Barri sobre “Civisme i bon veïnatge”, amb l’assistència de David Grau veí i propietari de gos; Sònia Edo, comerciant i veterinària; Carles López, caporal de la Guàrdia Urbana del Districte; i Ramon Bernal tècnic de Barri del Putxet i el Farró de la Direcció de Serveis a les Persones i al Territori. Ester Rodríguez va actuar com a moderadora i va assistir, en representació del Consell de Redacció de la revista, Alícia Cercós, presidenta de l’Associació de Veïns, Pep Arisa i Araceli Vilarrasa.
El dossier de la revista es dedica a “El monestir de Sant Joan de Jerusalem”, la casa de les monges santjoanistes que tenien la seu al centre mateix del barri. De fet, la història del monestir, fundat a finals del segle XIX, és en part la del Farró. Pep Arisa reconstrueix detalladament la història del monestir i de les “joanes”, aportant documentació i fotografies poc conegudes, així com també aporta valuosa informació sobre la fàbrica de filats de cotó Francisco Carbonell. Cal destacar també, l’entrevista a Ismael que com a becari de la UOC està coordinant el projecte de gestió del futur equipament Vil·la Urània, i un interessant article de Francesc Ginjaume que aporta noves informacions sobre Dau al Set i la seva presència al Farró. Enhorabona a aquest nou exemplar de la revista, molt ben editada i amb continguts seriosos.