DESTACATS: MARIA EUGÈNIA GAY · NADAL

Divendres 13, desembre 2024
14.2 C
Sant Gervasi
14.4 C
Sarrià
Publicitat

Muley Hafid, la casa modernista que fa de seu del Consolat de Mèxic

L'arquitectura va ser projectada per Josep Puig i Cadafalch l'any 1911 i li deien popularment “la torre de l'àrab”

spot_img

Publicat el 18.11.2024 9:00

Cultura

Miquel Ribera del Pueyo

Al número 55 del passeig de la Bonanova hi ha una casa amb una història interessant. Un bon dia, passant per davant d’aquesta casa original, quan anava cap a l’antic Institut Universitari Dexeus, vaig veure un gran cartell que anunciava una promoció de pisos. Vaig trucar immediatament al bon amic professor Joan Bassegoda i Nonell, director de la Reial Càtedra Gaudí, que va moure els fils perquè la casa no fos enderrocada, encara que el jardí es va reduir, víctima de l’especulació immobiliària. La casa es va restaurar i actualment és la seu del consolat mexicà.

Publicitat

A aquesta casa modernista, projectada per Josep Puig i Cadafalch el 1911, li deien popularment “la torre de l’àrab”, com sempre em comentava la meva parenta, escriptora i periodista, Joaquima Caballol, que va viure molts anys a prop, al passeig de la Bonanova cantonada amb Anglí (a més, els Caballol Moreu eren molt amics de Puig i Cadafalch i els va fer la reforma de la finca Moreu de Santa Elena d’Agell). Aquest sobrenom era encertat, atesa la procedència de Muley Hafid (Fez 1876 – Enghien les Bains 1937), que en realitat es deia Abd al-Hafid, fill de Hassan I de la dinastia alauita i que va ser califa de Marràqueix, a més de sultà del Marroc de 1908 a 1912. Aquest mateix any signà el Tractat de Fez, que va donar el control del Marroc a França, va ser desterrat a aquest mateix país i el va succeir en el càrrec el seu germà Yusuf. Va tornar després d’un temps al Marroc, on va ser confinat al palau del Sultanat de Tànger.

Publicitat

Quan va fer estada a Barcelona, en el seu llarg desterrament, feu moltes donacions a diverses institucions. Fins i tot havia llançat monedes d’or a la Rambla, com a gratitud a la ciutat que el va acollir, quan s’hostatjava a l’Hotel Oriente, abans de la construcció de la casa i participava activament en els esdeveniments socials de la ciutat. Entre altres coses va regalar l’elefanta Júlia, que va substituir el popular Avi. L’any 1915 va viatjar a Sitges, on també va fer generoses donacions a l’Hospital de Sant Joan i a la parròquia de la vila.

A la casa, que deien que tenia pintures d’Opisso, hi va viure poc temps, ja que va marxar a França amb la seva parella el 1916 i va traspassar a l’estació termal d’Enghien les Bains, a prop de París, el 1937.

Publicitat
spot_img

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.