Diumenge 08, setembre 2024
22.5 C
Sant Gervasi
22.4 C
Sarrià
Publicitat

La música, un activador excel·lent de les funcions cerebrals

Els efectes de les cançons i artistes que han format part de la vida de persones amb demència

Publicat el 29.12.2022 10:00

Salut

Laura Guardiola, educadora social 

Les persones afectades per la demència, juntament amb aquelles que formen part del seu entorn proper, experimenten canvis en múltiples àrees de la seva vida, tant en l’àmbit físic, cognitiu, social, com emocional. Així mateix, aquesta malaltia requereix un abordatge holístic, on a banda dels tractaments farmacològics, cobren molta importància els tractaments psicosocials per complementar la medicació. Un d’ells és la intervenció amb música, és a dir: l’ús de la música per millorar la qualitat de vida d’una persona.

Publicitat

La música és un llenguatge universal. És present en totes les cultures i en la vida de tot ésser humà al llarg del seu cicle vital, des de la infància fins a la vellesa. Tots nosaltres, encara que potser mai ens hem parat a pensar en ells, hem experimentat els seus efectes en nosaltres. Qui no ha trobat consol escoltant una cançó? O s’ha sentit més animat després de cantar en grup? O ha experimentat un augment d’energia en ballar al ritme de la música?

Publicitat

Així mateix, també les persones afectades per la demència, experimenten els efectes de la música, sent molts els beneficis que suposa una intervenció amb aquesta. A continuació s’exposa un resum dels beneficis d’aquest tipus d’intervenció, agrupats en tres àrees de la persona:

Relatiu a l’àrea física, la demència provoca en les persones afectades un alentiment dels moviments. La música és un activador excel·lent de les funcions cerebrals relacionades amb el ritme, per la qual cosa a través de la música és possible estimular el moviment.

Pel que fa a l’àrea cognitiva, la música actua com a estimulador de les funcions cognitives: memòria, orientació, llenguatge o atenció, entre d’altres, ja que aquesta activa el cervell activant diverses regions d’aquest al mateix temps.

• I per últim, en relació amb l’àrea socioemocional, alguns efectes que pateixen les persones afectades per la demència són l’apatia, l’aïllament, la pèrdua d’habilitats socials, l’ansietat, i l’estrès, entre altres. Participar en una activitat significativa, com és la música, que permet a la persona experimentar el sentiment d’èxit, ajuda a reduir aquests efectes, ja que aquesta afavoreix la comunicació i socialització de la persona amb demència, potencia un estat anímic més positiu i l’adaptació a noves situacions.

A més, ressaltar que la música no només suposa beneficis per a les persones afectades per la demència. Les persones cuidadores també experimenten els seus efectes positius: també elles poder reduir la seva ansietat i angoixa, ja que amb la música tenen una eina per poder comunicar-se i connectar amb el seu familiar o persona que tenen a càrrec.

Com a conclusió, enumerar una sèrie d’aspectes a tenir en compte a l’hora de portar a terme la intervenció amb música: és primordial conèixer les preferències musicals de la persona en qüestió i les cançons i artistes que han format part de la vida d’aquesta; cal buscar cançons i melodies que s’ajustin a l’estat anímic que es vol promoure; és positiu acompanyar la música amb la veu i fomentar el moviment amb els braços, les mans, les cames, sempre de manera adaptada a les possibilitats de la persona; i per acabar, és molt important estar atent a la resposta de la persona vers la música, i en funció d’aquesta anar adaptant el tipus de cançons segons el moment i estat en què aquesta es trobi.

Laura Guardiola és educadora social de la Fundació Uszheimer

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.