Dimecres 06, desembre 2023
12.8 C
Sant Gervasi
12.7 C
Sarrià
Publicitat

Neix una coordinadora d’associacions de veïns del districte

Els polítics del districte es comprometen a incloure les seves peticions als seus programes i si governen, a aplicar-les sempre que hi hagi pressupost

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 6.3.2019 18:15

Societat

Jesús Mestre, Carme Rocamora

Aquest dimecres a la tarda s’ha presentat a l’Ajuntament de Sarrià – Sant Gervasi la primera coordinadora d’associacions de veïns de la part urbana del districte, que neix per agrupar forces per fer arribar amb més intensitat peticions generals que afecten a tot el districte i d’altres més concretes que afecten els barris.

Publicitat

La coordinadora ha fet la seva presentació en una reunió amb els partits polítics del districte, per tal d’exigir-los que incloguin les prioritats dels veïns en els seus programes electorals de cara a les eleccions de maig. La petició més remarcable de totes és l’augment de pressupost sobre el districte per part del Govern municipal de plaça Sant Jaume, atès que Sarrià – Sant Gervasi “és l’últim en el rànquing dels districtes de Barcelona.” La inversió ha de ser proporcional segons la població, ja que aquest territori té necessitats com la resta de districtes de la ciutat.

Publicitat

En aquesta nova coordinadora de moment hi participen Veïns Farró, AV Tres Torres, AV i Amics del Putxet, AV de Sant Gervasi de Cassoles, AV Sant Gervasi Sud, AV Sarrià i l’AV de Comerciants i Veïns del Turó Parc, pero està oberta a la incorporació d’altres associacions similars.

Necessitats transversals

Entre les peticions que afecten a tot el districte, la coordinadora demana que s’acabi amb la implantació de la Línia 9, que s’executi el pla d’equipaments de districte, que es millori la seguretat dels vianants a les voreres fent efectiva la prohibició de circulació de motos, bicicletes i patinets elèctrics, i que es desenvolupin mesures concretes per disminuir l’aparcament de motos en elles.

Així mateix, aposten per la reducció de la contaminació de l’aire, i que s’executi el Pla de Mobilitat del districte, així com que es desenvolupin ‘Camins escolars’ senyalitzats i segurs i que davant l’augment de robatoris, es millori la vigilància.

Les AV també demanen que s’augmenti la creació d’habitatge social especialment per garantir la possibilitat d’accés a l’immoble entre els joves i que es defensi amb garanties el patrimoni urbanístic i artístic del districte.

Un altre dels temes molt present al districte i en especial al barri de Les Tres Torres és el reclam de soterrament de les instal·lacions elèctriques i de comunicació, i així mateix que es faci efectiva la normativa d’ús i convivència dels animals de companyia.

Una altra de les reivindicacions històriques és la remodelació del carrer Balmes entre la plaça Molina i la plaça Kennedy, i de la Via Augusta, tot incloent-hi un carril bici.

Front comú dels veïns dels barris 

Els veïns també han fet front comú per reclamar temes més específics de cada barri, com la pacificació dels carrers del Farró, del carrer Sant Gervasi de Cassoles, plaça Frederic soler i zones d’influència a la Bonanova, o dels entorns del Mercat de les Tres Torres. Així mateix, reclamen l’habilitació del centre cívic del Putxet a la finca municipal de Manacor 1, un centre cívic a Can Ferrer, el Bus de barri per connectar veïns de la zona sud amb el CAP i la Biblioteca de Sarrià.

Els polítics es comprometen a aplicar les mesures, si hi ha pressupost

Un cop exposades les peticions de la coordinadora, ha estat el torn dels polítics, que s’han compromés a incloure aquestes peticions als seus programes electorals, sempre que hi hagi el pressupost necessari per fer-ho. Aquest aspecte no ha agradat massa a la coordinadora, que ha reivindicat que si no hi ha pressupost, el que han de fer, és aconseguir-ne més.

Des del Grup Municipal Demòcrata, el conseller Pol Lliró ha dit que molts dels temes que reclama la coordinadora s’haurien d’haver fet durant aquests quatre anys de mandat: “Esperem que ara vingui el mandat de desencallar-los.” i el conseller de Ciutadans Pedro Miret ha dit que des del seu grup tenen diverses mesures apuntades per portar al programa, però ha assegurat que prioritzaran defensar les que els hi demanen els veïns.

Óscar Ramírez (PP) ha compartit que tot i que totes les mesures no es poden fer en un sol mandat, esperen que en un futur es facin realitat i des del PSC, Blas Navalón ha reivindicat que les qüestions que reclamen els veïns són “bàsiques”, fet que ha utilitzat per emfatitzar la necessitat que es compleixin, atès que “no estan demanant la lluna.”

Mercè Amat (Esquerra Republicana) ha lamentat que el districte estigui mancat d’equipaments i ha criticat que la qualitat de l’espai públic estigui per sota dels estàndards bàsics, comparant-la amb la resta de la ciutat, i ha assegurat que “totes les demandes esmentades son assumibles pel meu partit.” Bernat Julià, per la CUP, ha defensat que la majoria de demandes presentades estaven en el seu programa electoral del 2015, ja que es tracta de “reivindicacions històriques” i ha posat la mirada sobre el punt consistent en fer habitatge públic per tothom.  

BComú: “La ciutat no està tant malament si la comparem amb d’altres”

Per part de BComú, el conseller Joan Manel del Llano ha explicat que ha reconegut que ha estat “un mandat complicat” i ha assegurat a les associacions de veïns que el Govern “s’ha deixat la pell per poder fer el màxim.”

Del Llano ha dit que han quedat “projectes pendents”, i en aquesta línea a agraït la feina del front comú dels veïns però els hi ha dit que encara que la ciutat té marge de millora, “no està tant malament si mirem altres ciutats del món.”

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.