25 C
Sant Gervasi
| Divendres 01 de juliol de 2022 |
Publicitat

Analitzem el barri amb Joan Sancho, president de l’AV de Sant Gervasi de Cassoles

"Hi ha una manca de civisme important. Cal preservar la convivència en moviment", diu Sancho.

Publicitat
Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia o Europa Press. Actualment, treballo com a redactora de política a ElNacional.cat. Però sobretot aprenc a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Notícies de Sant Gervasi

Jesús Mestre

Ens trobem amb Joan Sancho a Vil·la Florida, un indret emblemàtic per l’Associació de Veïns de Sant Gervasi de Cassoles, i xerrem distesament sobre problemes i oportunitats del barri, de la Bonanova i de Sant Gervasi. En Joan és president de l’associació des de desembre del 2017. És fill del nucli antic de la Bonanova, del carrer Sant Gervais de Cassoles i la família ha tingut diversos negocis al barri, una botiga de queviures, etc. Ell, després de passar per la botiga familiar, va entrar a treballar a la Nestlé, on hi ha estat trenta-sis anys, tota una vida. Fa poc s’ha jubilat i ha decidit acceptar el repte que li plantejava Lluís Arboix, l’anterior president: va preparar una candidatura que va ser elegida en l’assemblea de l’entitat. Una candidatura de consens però no necessàriament de continuïtat. Com moltes associacions, cal fer renovació de persones, d’idees i de perspectives, però no és fàcil. Amb la trajectòria d’un any, en Joan, a qui el barri l’apassiona, té la sensació d’haver fet la feina.

L’AV Sant Gervasi de Cassoles publica uns tríptics amb el missatge “Fem un barri millor”, i amb una missió a portar a terme: atendre les peticions i suggeriments del veïnat; potenciar el sentiment de pertinença i assolir un model de convivència. La llarga història de l’associació, fundada el 1975, avalen la feina feta en els dos primers punts, però en Joan està preocupat per la convivència, ja que considera que aquí ens hi juguem molt. No sembla que millorem, sinó que massa sovint no es respecten les normes més elementals de civisme: passejar per les voreres sembla una activitat de risc, hi ha pintades arreu, no es recullen els residus dels animals de companyia… la llista és llarga. I això afecta al respecte, a la tolerància entre veïns i veïnes que són els valors que poden ajudar a fer una societat millor.

Publicitat

Entre els reptes que té el barri de la Bonanova hi ha l’antiga demanda de reforma de Sant Gervasi de Cassoles, el Carrer Major, per pacificar-lo com a eix central del barri. És urgent fer-ho entre la plaça de Frederic Soler, la plaça de l’antic Ajuntament de la vila, fins a la plaça de la Bonanova, tot i els molts entrebancs que hi ha: és una via comercial, amb molts pàrquings, etc., però també és clau per donar una mica de sentit al projecte municipal de fer la “superilla” de Sant Gervasi. Un altre indret on es pot intervenir és a l’antiga hípica, al carrer Ciutat de Balaguer, on es pot fer un centre esportiu. També creu que s’ha de projectar millor l’avinguda del Tibidabo, una autèntica joia patrimonial de l’antic Sant Gervasi i de la mateixa ciutat. Ens diu que TMB ha garantit a l’associació que l’emblemàtic Tramvia Blau hi tornarà a circular.

Un altre problema que s’ha de convertir en oportunitat és el de la mobilitat. Per Sant Gervasi passen grans eixos de circulació: la ronda de Dalt, ronda del Mig, Muntaner, Balmes… amb un flux constant de vehicles cap als 125 centres educatius, 50 centres mèdics, multitud d’empreses amb seu al barri, que cal anar gestionant. Per aquest motiu s’ha de potenciar el transport públic, sobretot la línia 9 del Metro, incomprensiblement aturada però present, com a la cantonada del passeig de la Bonanova amb Mandri. L’associació està cercant el suport d’altres associacions similars d’altres barris afectats per fer una campanya, que considera transversal a molts barris.

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí. Entre tots garantirem el futur de la publicació!

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.