Cultura
Jesús Mestre Campi
El director de la Casa Vicens, Emili Masferrer, i les restauradores Sonia Berrocal i Marta Vilà, han presentat aquest dilluns un armari raconer fet per l’arquitecte Antoni Gaudí durant la dècada de 1880 al 1890 per la casa que el matrimoni Vicens tenia aleshores a Alella, al Maresme. Aquest moble domèstic, adquirit el juny passat per la Casa Vicens en una subhasta, ha passat a formar part de la col·lecció d’aquesta singular casa-museu del carrer Carolines, situada molt a prop del límit entre Gràcia i Sant Gervasi.
Els dos armaris de Gaudí per la casa d’Alella romanen junts
És una molt bona notícia que la Casa Vicens hagi pogut reunir els dos armaris projectats per Gaudí per la casa d’Alella, que també es van fer a la mateixa època de la casa del carrer Carolines. Un, el braser o xemeneia de racó, porta les inicials del marit, “M.V.”, i està cedit per la Junta Constructora de la Sagrada Família i s’exposa des del 2017. L’armari raconer penjat, fet de fusta de noguera -no de cedre, com afirma la bibliografia existent-, porta les inicials “D.G.”, de Dolors Giralt, muller de Vicens. A l’exterior de l’armari hi destaquen els motius florals en llautó daurat i els ocells palmípedes de fusta tallada i llautó calat de la part inferior que actuen de peanya de la columna central.
A l’interior, l’armari té un entapissat de vellut amb dues lleixes en forma de mitja lluna que encaixen perfectament amb les dues lleixes de la mateixa forma inserides a cada porta. No té poms per obrir-lo, i cal fer servir una diminuta clau que entra per un foradet dissimulat a la part baixa del moble. Segurament, doncs, es va pensar per guardar objectes personals de Dolors Giralt. Aquest armari ha sigut fins ara propietat de quatre generacions de la família Vicens.
S’ha de mencionar la laboriosa restauració de l’armari, feta per les restauradores de la Casa Vicens. El moble està format per fusta, metall i vellut. Durant el procés de diagnosi, es van detectar diverses degradacions que afectaven tots tres materials. A la fusta, hi havia algun forat provocats pels corcs, alguns llistons estaven desclavats o separats i hi havia acumulació de pols i brutícia. En el cas del metall, el moble presentava oxidació i s’havien perdut algunes peces, bàsicament, les flors. I pel que fa al vellut, el moble patia decoloració, diversos desencolats, forats i tenia taques d’humitat.
Fet l’examen preliminar, la proposta d’intervenció ha consistit essencialment a fer un tractament de desinsectació, netejar la pols i la brutícia i eliminar les capes d’oxidació. A partir d’aquí, s’ha establert un protocol de conservació preventiva amb l’objectiu de mantenir netes les diverses superfícies i controlar qualsevol indici de degradació.
La Casa Vicens d’Antoni Gaudí
La Casa Vicens, construïda entre 1883 i 1885, és el primer edifici fet per Antoni Gaudí. Declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005, és la casa manifest on un jove Gaudí, que encara no arribava als 30 anys, va assentar les bases del que seria la seva arquitectura posterior. Va obrir les portes al públic el novembre del 2017, després de tres anys de restauració i rehabilitació que van permetre a la casa tornar als orígens.
La destacada rehabilitació duta a terme per Martínez Lapeña – Torres Arquitectos y DAW Office ha estat premiada i finalista en diversos premis d’arquitectura de tot el món: finalista Premi FAD d’Arquitectura 2018, Premi de Rehabilitació en els Premis Lledó Arquitectura 2018, obra premiada en la XIV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanismes 2016-2017, Obra candidata al Premi EU MIES Award 2019 i Obra finalista als Premis XI BIAU 2019. La Casa Vicens, compta amb el segell Biosphere pel seu compromís amb la sostenibilitat turística, i el 2023 va rebre 200.052 visitants.
És un edifici modernista primerenc, amb moltes influències de l’arquitectura i art decoratiu andalusí o neoàrab, llavors molt en voga -per exemple la Casa Alhambra del carrer Berlinès, 5, de Domènec Balet i Nadal-, i que havia influït al jove Gaudí en la seva cerca cap a l”art modern’. En aquest sentit, Masferrer subratlla que Casa Vicens és “un espai clau” per descobrir els inicis de Gaudí i entendre el seu llegat.