Cultura
Eduard Sant i Chalois (@Eduard_Sant)
En la plana cultural, en aquests darrers dos mesos, s’està parlant molt de com la pandèmia de la covid-19 està afectant seriosament el sector musical. Arreu del món, s’ha cancel·lat o posposat la majoria de les programacions d’aquest segon trimestre del 2020 i els principals festivals d’aquesta primavera-estiu han decidit tirar la tovallola i centrar-se ja en l’edició del 2021. Les sales de concerts estan lluitant per poder fer front a les noves normatives que ha provocat la covid-19 i miren de negociar una solució beneficiosa per a totes les parts.
Un altre element important en aquesta època de l’any són les publicacions de nous treballs dels artistes pensats per girar en la temporada estiu-tardor. Tot i que força treballs citats a copsar les grans portades han posposat la seva sortida a la tardor (Lady Gaga, Bon Jovi, Sam Smith, Els Amics de les Arts, Maika Makovski o Sílvia Pérez Cruz, per citar-ne alguns), d’altres han decidit seguir el calendari fixat i han publicat igualment les novetats.
A continuació, he escollit quatre novetats destacades d’aquests darrers dos mesos d’artistes km 0 i gèneres/estils diferents dels uns als altres:
VETUSTA MORLA: MSDL- CANCIONES DENTRO DE CANCIONES (Sony Music Spain)
Vetusta Morla és segurament un dels grans noms del panorama musical actual en llengua castellana. El passat 22 de maig va veure la llum el seu cinquè treball per títol MSDL-Canciones Dentro de Canciones. Darrere aquest misteriós títol, la banda de Tres Cantos proposa un joc musical de transformació: agafant de model el seu anterior treball Mismo Sitio, Mismo Lugar, han decidit recrear un per un els seus respectius temes i pel mateix ordre.
Aquest projecte els va sorgir després que el passat estiu actuessin per sorpresa i en format íntim en un parc de Madrid dins el marc del festival Veranos de la Villa. El resultat d’aquesta actuació els va convèncer i per aquest motiu van decidir tirar endavant aquest projecte. A més, per a ells, les cançons són organismes vius en constant canvi, muten i es transformen. I aquí vers la peculiaritat i a la vegada encant d’aquesta proposta. De la proposta colorista, intensa, del disc original han decidit oferir-nos una proposta més íntima, introspectiva i sòbria.
El resultat de tot plegat és un producte difícil de catalogar, curiós, i més tenint molt fresc encara la proposta anterior. Això sí, cal valorar-ne la valentia per apostar a arriscar-se quan el més fàcil hauria estat publicar un disc en directe de l’anterior gira o, directament, prendre’s un temps de descans.
SANJOSEX: DOS SOMNIS (Bankrobber,2020)
Sis anys més de tard de la publicació del seu darrer disc Festival i tres de Cantut, conjuntament amb Carles Belda, el cantautor bisbalenc Sanjosex va trencar el silenci el passat 24 d’abril amb la publicació de Dos Somnis.
Al llarg dels sis temes que conformen Dos Somnis, a partir d’un fil temàtic que els uneix ━la paternitat━, Sanjosex fa un particular repàs de l’actualitat política i social a casa nostra i mundial. Així mateix, també tenen cabuda en aquest treball un món imaginari quasi mític (“Les Estrelles”) i la tradició catalana (“Els Gegants”), aquest últim perfectament podria ser extret del disc Cantut.
Tot i la curta durada, poc més de 20 minuts, el cantautor bisbalenc ha elaborat un disc rodó, d’una simplicitat però amb una sensibilitat marca de la casa, que farà les delícies dels seus seguidors i una excel·lent carta de presentació per a qui no el conegui.
Com a tall de curiositat, Dos Somnis només es pot adquirir en format digital a través de la seva discogràfica: Bankrobber.
SIRA HERNÁNDEZ: INITIATION TO THE SHADOW (Naxos, 2020)
També el 24 d’abril, la pianista barcelonina Sira Hernández va publicar via xarxes socials Initiation To The Shadow, el seu vuitè treball discogràfic i el primer amb obra composta per ella mateixa. Al llarg dels 72 minuts de duració repassa temes personals que l’han inspirat especialment aquests darrers anys. El tema homònim parteix d’un motiu conductor: l’ombra. Així mateix, també és un homenatge al poeta i amic manxec Ángel Crespo.
“Fantasía Para Piano”, el tercer tema, és fruit de la col·laboració de la pianista barcelonina amb l’artista performance, Sara Conforti, en un espectacle que es va presentar a Torí el passat 2019. Amb “Terra Santa, Ci Sono Angeli nel cielo”, Sira Hernández ret homenatge a la poetessa italiana Alda Merini. A continuació, en ocasió del centenari del naixement del gran escriptor italià, Primo Levi, Sira Hernández li dedica “Don’t Forget About That”, el tema que tanca el disc.
L’estil personal i sensible que destil·len els dits de la pianista fa que aquesta obra de caràcter minimalista vagi penetrant en el sentiment de l’oient.
Per últim, des de la seva publicació, Iniciation To The Shadow s’ha situat en la sisena posició dels 20 supervendes del grup Naxos a escala mundial el mes de maig.
ALBA VENTURA: MOZART PIANO SONATAS VOL.1 (Aglae Musica,2020)
Alba Ventura és una de les nostres pianistes més internacionals amb actuacions als principals auditoris europeus i una de les pianistes que recull la influència d’Alícia De Larrocha. El passat 20 de març va veure la llum el primer dels tres volums de Sonates de Mozart. Enregistrat en el mateix Palau de la Música el juliol del 2019, som davant d’un programa que Alba Ventura ha tocat en diverses ocasions en les sales de concerts al llarg de la seva carrera. Això sí, la intenció de la pianista barcelonina ha estat de voler deixar-hi la seva petjada personal i fer-ne la seva interpretació del geni de Salzburg.
El resultat de tot plegat és un doble àlbum on Alba Ventura, amb el seu estil elegant, clar i precís, aconsegueix fer una versió pròpia d’aquestes cèlebres sonates. Estem davant una proposta que tant pot seduir els melòmans i seguidors de la pianista barcelonina com el públic més general.