19.7 C
Sant Gervasi
| Dilluns 20 de setembre de 2021 |
Publicitat

El 48h Open House Barcelona desvesteix l’arquitectura de Sarrià – Sant Gervasi

19 edificis del districte que normalment romanen tancats s'obren al públic

Publicitat
Publicitat
Carme Rocamora
Cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada

Notícies del Districte

Juanjo Compairé

Un total de 200 edificis, normalment d’accés limitat, han pogut ser visitats el cap de setmana dels dies 27 i 28 d’octubre, dintre del novè festival d’arquitectura 24h Open House Barcelona. D’aquests, 19 situats al districte de Sarrià Sant Gervasi.

El festival

Aquests edificis visitables pertanyen al patrimoni cultural de la ciutat (per exemple, la torre Bellesguard i el dipòsit de rei Martí, la torre de les aigües del Tibidabo, la casa Muley Afid, l’edifici Mas de Miquel, etc). En altres casos es tracta de meritòries rehabilitacions o d’encàrrecs especials, com l’estudi del pintor Arranz-Bravo.

Cada any el llistat d’edificacions varia i cada cop es constata la passió que la gent barcelonina sent per la seva ciutat i l’arquitectura. Enguany, tot i el mal temps dominant (que ha obligat a alguns canvis i cancel·lacions) a tot arreu s’han vist cues llarguíssimes de paraigües esperant torn pacientment. I això fins i tot quan es tractava de llocs allunyats, com ara l’esmentada torre de les aigües del Tibidabo.

L’Open House pivota al voltant de tres eixos: les entitats o institucions que obren les portes; el cos de voluntaris i voluntàries que organitzen les visites i la massa de gent que aprofita l’ocasió de veure per dintre espais que la resta de l’any romanen closos al gran públic.

“Desvestir l’arquitectura”

Aquest és el lema del festival d’aquest any, que pretén seguir l’esperit dels arquitectes racionalistes catalans dels anys 30 del segle passat. Aquests volien despullar l’arquitectura de tota ornamentació supèrflua, sobretot en les façanes i centrar-se en els espais interiors, pensats d’acord amb el seu ús social.

En aquest sentit, la pluja i el fred han contribuït a aquesta sensació de despullament. Perquè una casa, un edifici el que ha de fer fonamentalment és crear un espai intern d’acolliment, un dins i un fora. Aquí rau la màgia de l’arquitectura.

Tot i les pluges, les cues i l’expectació han estat presents © Juanjo Compairé

 

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per menys de 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí. Entre tots garantirem el futur de la publicació!

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.