Dijous 25, abril 2024
12.1 C
Sant Gervasi
12 C
Sarrià
Publicitat

Participació a Galvany

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

El Racó dels Veïns

Toni Molist

El febrer de 2017 vam llegir en El jardí de Sant Gervasi que el conseller portaveu deia que Casa Sagnier deixarà de ser centre cívic i passarà a ser “completament” un casal de joves. Posteriorment, en la Comissió de Seguiment del 22 de febrer, el mateix conseller ens ho va confirmar com una decisió irrevocable. Mai abans s’havia comentat aquesta possibilitat. Altrament, el barri havia demanat més equipaments de cohesió de barri com són els centres cívics.

L’Ajuntament parla de democràcia participativa
i el Govern del nostre Districte no respecte
a l’òrgan de participació directa

Publicitat

Les comissions de seguiment de consell de barri són òrgans consultius no vinculants, on associacions de veïns, entitats, partits polítics i ciutadans participen per resoldre les qüestions del barri, fan propostes i són consultats. En una democràcia no és admissible que la comissió no sigui consultada en relació a una decisió tan rellevat pel barri i que la notícia es conegui per una revista. En conseqüència vaig renunciar a continuar com a membre de la Comissió i vaig presentar una queixa a la Síndica de Greuges de Barcelona. El 19 d’octubre la Síndica emet la següent decisió: “Estimar en part la queixa perquè, malgrat que s’ha actuat de forma ajustada a la normativa, cal ajustar l’actuació del Districte de Sarrià – Sant Gervasi al Nou Reglament de participació ciutadana”. Interpreto que executivament el Govern podia actuar com ho ha fet (decisió política) però va evitar la participació.

Publicitat

L’Ajuntament parla de democràcia participativa i, al mateix temps, el Govern del nostre Districte no respecte a l’òrgan de participació directa i transparent més proper del barri. Entenem que el Districte necessita el Casal de Joves, una antiga reivindicació dels “no tenim lloc”, que calia donar solució. Però Sant Gervasi – Galvany, amb més de 46.000 habitants, en perdre Casa Sagnier es queda només amb mig centre cívic, el de Can Castelló que també fa funcions de Casal de Gent Gran. Moltes activitats de Sagnier seran traslladades fora del barri, al nou espai Vil·la Urània, al Farró. El tan esperat nou casal o centre cívic a Galvany no està previst. Recordem que en altres temps ens deien que no tenien lloc i lluitàvem per la Clínica del Dr. Ripoll. En l’actualitat tenim Can Ferrer. No és de franc, ens arriba de l’anterior mandat per una permuta d’habitabilitat precisament provinent de Vil·la Urània, que densificarà més el barri. De moment, només endreçaran mig jardí i deixaran darrere una tanca, una “casa encantada” en ruïnes.

Les decisions provenen d’un Pla d’Equipaments de Districte redactat per QSL Serveis Culturals. He demanat el document al Districte, però em responen que “no es fa públic a la ciutadania”, “no s’ha obert cap procés de participació veïnal”, “va ser presentat al Plenari del Districte de Sarrià-Sant Gervasi del passat mes de maig”, “En ser un document de treball, no se sotmet a l’aprovació del Plenari” i està en execució. En resposta a la meva queixa, la Síndica de Greuges de Barcelona dictamina un segon punt: “Recomanar al Districte de Sarrià – Sant Gervasi que valori la possibilitat de prosseguir amb el Pla d’equipaments de forma participativa i redefinint i fent públic el valor que es donarà a les aportacions ciutadanes”. Recordem que la Síndica recomana, no obliga ni sanciona. A més d’impedir la participació dels ciutadans se’ns amaga el futur dels equipaments.

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.