Passeig de Sant Joan Bosco

Després de la Guerra Civil molts dels habitatges d'aquest passeig els van ocupar funcionaris, policies nacionals i membres de l'exèrcit

0
La fotografia, d'autor desconegut i procedent de l'Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, és del 1929 i s'hi veu el passeig per sobre del carrer de Maria Auxiliadora, amb una de les cases familiars a l'esquerra i el recinte dels Salesians, on sobresurt el campanar de l'església

Nomenclàtor

Jesús Mestre

El passeig de Sant Joan Bosco és un vial que uneix la plaça d’Artós amb la de Prat de la Riba, i que delimita els actuals barris de Sarrià, a ponent, i les Tres Torres, a llevant. Aquí, a principis del segle XIX, hi havia un camí de carro, l’antic camí de Barcelona a Sarrià, que serpentejava entremig d’antics masos i cases pairals. Arribant a Sarrià, passava per la Torre Gironella, que, juntament amb el mas de la Nena Casas, eren les dues principals finques de la part sud de les Tres Torres. Ildefons Cerdà va dissenyar, el 1845, una carretera moderna entre Barcelona i Sarrià que s’iniciava a la plaça d’Artós i, després de passar la Torre Gironella, girava cap a Barcelona; aquest tram avui és l’avinguda de Sarrià.

A la part de Sarrià de la nova carretera de Barcelona, com es coneixia, s’hi van anar construint grans torres, com la de René Aulignac a Artós, la del marquès de San Ramon (coneguda també per la Boscosa, amb una gran finca i un jardí dissenyat pel paisatgista francès Jean Claude Nicolas Forestier), un parell de cases bessones i, finalment, els tallers i cotxeres de Tramvies de Barcelona. A la part de les Tres Torres, hi havia tocant a Artós una masia on Giovanni Melchior Bosco Occhiena va residir-hi en la seva visita a Barcelona, l’any 1886. Dorotea de Chopitea va condicionar i ampliar aquesta casa perquè Dom Bosco i la seva comitiva s’hi trobessin còmodes. La mateixa Chopitea va ser la promotora de l’escola professional dels Salesians, a finals del segle XIX, i del col·legi de les salesianes, el Santa Dorotea, nom que recorda la mecenes.

A principis del segle XX es va canviar el nom del carrer per passeig de Dom Bosco i, després de ser santificat, el 1934, l’actual de Sant Joan Bosco. Després de la Guerra Civil, les antigues torres es van anar enderrocant i s’hi van construir grans edificis de veïns. Molts d’aquests habitatges els van ocupar famílies de funcionaris, policies nacionals i membres de l’exèrcit, que van traslladar-se a Barcelona durant els anys de la postguerra. Actualment, el passeig té molta vida comercial i social, amb la presència de les escoles salesianes.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.