Publicitat

La pastisseria Foix de Sarrià celebra els cent anys de la botiga de la plaça

Per festejar el centenari, aquest diumenge ballaran sardanes i bufaran espelmes a la plaça de Sarrià

spot_img

Publicat el 17.3.2023 13:31

Societat

El Jardí

La pastissera Foix celebrarà aquest cap de setmana els cent anys del local de la plaça de Sarrià. La botiga es va obrir un 19 de març de 1923 amb motiu de la festivitat de Sant Josep. Per bufar les espelmes del centenari, diumenge, 19 de març, a les 12.00 h, hi haurà una ballada de sardanes a la plaça de Sarrià.

Publicitat

Només entrar la botiga ja s’ensuma l’olor d’una xocolata que enamora. De fet, les rajoles de xocolata de grans dimensions s’exposen al damunt del taulell. Un martell de fusta les acompanya per trencar en trossos petits les rajoles d’avellanes que donen un punt d’originalitat més, a la botiga de renom que ara fa cent anys.

Publicitat
Pastissos a la Foix de la plaça. © Ajuntament de Barcelona

Les Diades de Sant Josep

El negoci familiar del poeta J. V. Foix ja havia obert la primera botiga al carrer Major de Sarrià, també, un 19 de març de 1886 amb motiu de la festivitat de Sant Josep, que abans se celebrava com una diada molt gran. En Jordi Madern, nebot de J. V. Foix, va entrar a la botiga amb 15 anys i als seus 85 anys encara està cada dia al darrera del negoci, majoritàriament familiar. “Abans, el dia de Sant Josep era una gran Diada i recordo com s’havia de contractar més personal, especialment per aquell dia, per repartir la crema catalana o crema de Sant Josep”, ens explica.

A les dues botigues, la del carrer Major de Sarrià i la de la plaça de Sarrià, es venien els mateixos productes, però la clientela era diferent. Així, a la del carrer Major hi comprava més la gent dels oficis més populars de la vila de Sarrià de llavors, des del fuster a la modista, passant pel ferrer, i hi havia un tracte més personal de gent del poble. En canvi, a la pastisseria de la plaça de la Sarrià la clientela era més benestant, i qui recollia els encàrrecs era la minyona o el xofer de les barcelonines i barcelonins que estiuejaven a les torres del passeig de la Bonanova i era una clientela menys personalitzada.

La botiga de la plaça de Sarrià encara conserva l’encant dels segle passat i és com fer un salt en el temps. En Jordi Madern explica que “entre els objectes més curiosos hi destaquen els aparadors de fusta de roure que hi a l’entrada amb les cantonades rodones, i els mobles i el sostre. La porta original de l’accés principal no és conserva, perquè la botiga es va remodelar l’any 1992 i la van substituir per fer-la més accessible. Sí, que es pot veure encara un rellotge original de paret, un dels objectes més antics de la pastisseria”. Afegeix també i ens mostra la capella dedicada a la Verge del Roser que s’hi  conserva a l’obrador del carrer Major de Sarrià.

Interior de la pastisseria. © Ajuntament de Barcelona

Visites il·lustres

Tots els amics que venien a visitar J. V. Foix ho feien al seu despatx a la pastisseria de la plaça. Artistes, pintors, escriptors, poetes, desfilaven per la botiga per trobar-se amb ell. En Jordi Madern ens explica alguna anècdota, com una de les nombroses visites de Salvador Dalí, que contemplant els edificis senyorials del passeig de la Bonanova amb les seves formes esfèriques a les cúpules va comentar a J. V. Foix que allò que veia era una “arquitectura comestible”. O la visita del poeta Federico García Lorca a la botiga amb motiu d’un homenatge que li van fer i quan van anar a sopar van descobrir les aptituds de Lorca tocant el piano i recitant cançons en català.

Les postres d’ahir, avui i sempre

Un dels distintius de la pastisseria és la qualitat dels seus ingredients i el seu treball artesanal amb un toc innovador i creatiu. Així, al catàleg de pastissos es poden trobar des dels clàssics, com el Massini, la Sacher, o la Clàssica de crema i trufa, passant pels més originals amb ingredients innovadors com el Brescià o l’Euskal Pastiza amb crema d’aranyò. Tots tenen la seva petita història. Per exemple, el pastís homenatge a Montserrat Caballé amb crema d’englantina i molsa de marron glacé, perquè com explica Jordi Madern “sempre abans d’una funció d’òpera a la soprano li agradava menjar-se dos marron glacé”.

Un dels dolços estrella patentats de la pastisseria són Les Petxines de Sarrià, creades pel pare del poeta, Josep Foix i Riera, que es fan des de fa més de cent anys i representen les cinc petxines de Sant Jaume de l’escut sarrianenc. Les dues valves, elaborades a mà, són delicades amb aroma d’ametlla, s’enfornen per separat, i després s’uneixen amb xocolata negra.

També són úniques i especials les cassoletes boscanes, elaborades amb pasta brisa i crema de serves i englantina que fan sentir la natura dels boscos.

La pastisseria va ser de les primeres a vendre gelats artesanals i entre els sabors més originals hi destaquen el de taronja amarga, el de panettone o tiramisú, el de pinyó, el de crema cremada, l’Euskal Izosky o el de figues coll de dama.

Diumenge, 19 de març, la plaça de Sarrià serà l’escenari idoni per festejar els 100 anys de la pastisseria, i ho farà amb una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla la Flama de Farners, i més sorpreses commemoratives en un dia molt especial.

Les pastisseries J. V. Foix pertanyen a la llista dels comerços emblemàtics de Barcelona.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Sentència ferma a Can Raventós: el Suprem rebutja el recurs de la promotora i referma la lluita de la plataforma veïnal

L'alt tribunal rebutja el recurs de cassació de la promotora CORP i la sentència passa a ser ferma; Defensem Can Raventós exigeix la permuta total a l'Ajuntament i convoca una cercavila reivindicativa

El Jovent Republicà reuneix gairebé una cinquantena de veïns en un acte sobre el cooperativisme a la plaça de Sarrià

Amb el lema “Que no et prenguin el pèl”, s'ha debatut sobre els problemes laborals de la joventut actual

Els Salesians de Sarrià supera el 97% dels aprovats en BI i se situa entre les millors escoles amb aquest programa

Mentre la mitjana global d'aprovats en Batxillerat Internacional és del 80,1%, aquest centre es troba 17 punts per sobre

Sant Jordi 2025, una jornada multitudinària i radiant: “Ha vingut moltíssima gent”

Cultura Natalia Avellan Ha arribat de nou una de les festivitats més estimades pels catalans i les catalanes. Aquell dia de l'any en què convergeix literatura,...
spot_img

Èxit a Sant Gervasi per la Festa Major: el barri torna a bategar

Del 5 al 15 de juny, el veïnat ha gaudit d'un ampli ventall d'activitats i d'un pregó protagonitzat per Aina Da Silvia, d'Eufòria

El veïnat de Vallvidrera consensua una proposta polifacètica per la Buenos Aires

Després d'un procés participatiu, el projecte que plantegen els veïns a l'Ajuntament implica combinar allotjament per joves i grans amb un espai esportiu i un centre que permeti l'estada diürna de la gent gran

El veïnat del Tibidabo fa un pas més per a la recuperació del Tramvia Blau: “Tenim gairebé 3.000 firmes”

L'Associació de Veïns de l'Avinguda Tibidabo critica la falta de transparència política i reclama que torni l'emblemàtic vincle i consolidar l'avinguda com un espai "funcional, cuidat i autèntic"

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]