Dijous 25, abril 2024
12.1 C
Sant Gervasi
12 C
Sarrià
Publicitat

Pensant en el futur: el robot cuidador

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Gent gran

Edurne Iturmendi

L’increment de la població anciana, unit al ràpid desenvolupament de les noves tecnologies, augura un prometedor futur per a la robòtica al servei de les persones grans amb la finalitat de facilitar-los la “vida independent” o d’atendre-les en situació de dependència.

Publicitat

La robòtica serà una molt bona eina d’ajuda, no només per a les persones amb necessitats educatives especials, sinó també per a les persones cuidadores. Avui dia, no disposem d’un robot únic preparat per donar assistència en totes les operacions quotidianes, però sí que existeixen prototips capaços d’efectuar un limitat nombre de funcions bàsiques com ara apartar i apropar objectes, ajudar a beure o menjar, atendre en la higiene personal, etc.

Publicitat

La tendència és que en un futur no gaire llunyà, evolucionem a models cada vegada més complets. A diferència dels robots industrials que operen en contextos estructurats i invariables, la robòtica de serveis, així com els anomenats robots personals, requereixen dissenys més complexos perquè han d’operar en contextos canviants, en interacció amb les persones, per tant, capaces d’actuar amb certa autonomia.

Tot i que la robòtica no està tan desenvolupada com la teleassistència i la domòtica, ja es comença a especular, a pensar i a treballar en les aplicacions futures dels robots cuidadors. En l’àmbit de les demències es parla de quatre àrees d’aplicació:

Seguretat. El robot cuidador serà capaç de tenir localitzat i sota vigilància a la persona que atenen dins i fora de la casa, bé des d’una posició estàtica o seguint-la, i impedir que faci activitats o s’acosti a zones considerades perilloses.

Assistència personal. Ajudarà en la realització de les activitats diàries. Algunes coses que molt probablement podrà fer seran: tasques de manteniment de la llar, ajudar en la localització d’objectes, recordar l’agenda, fer assistència física, facilitar la mobilitat i la d’ajudar a superar altres limitacions físiques, així com en cas d’urgència (caiguda, malaltia), actuar i avisar a la persona de referència i/o serveis pertinents.
Entreteniment i oci. Podrà entretenir a la persona amb continguts multimèdia que li agradin, explicar notícies, mantenir una conversa senzilla, jugar a jocs de taula a partir d’un repertori previ, etc.

Estimulació. Ajudarà en la realització d’exercicis físics i mentals, per a això haurà de tenir incorporat una bateria de recursos.

Els robots assistencials i personals per molt ben dotats que estiguin i per molta autonomia i intel·ligència artificial que tinguin, mai podran suplantar la presència humana. D’entrada, existeixen limitacions perquè els robots actuïn amb plena autonomia. Però encara que gaudeixin d’aquest do, la millor solució consistirà a trobar l’equilibri entre l’autonomia del robot i la intervenció contínua del client. Tal com s’ha observat en aplicacions quirúrgiques, militars i d’emergència, els robots poden aconseguir efectes extraordinaris si s’utilitzen per ampliar o augmentar les capacitats humanes, i així també hauria de ser, en l’àmbit dels serveis i en el de la robòtica personal.

Edurne Iturmendi és educadora social.

Fundació Uszheimer
Passatge Forasté, 11-13
Tel.: 93 418 65 65
www.fundacióuszheimer.org

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.