Política
Carme Rocamora
La consellera d’Units per Avançar, Cèlia Martínez, deixarà el seu càrrec en el proper Consell Plenari previst pel 20 d’octubre a Sarrià-Sant Gervasi. Així ho ha anunciat a El Jardí aquest dissabte el regidor del districte, Albert Batlle, després que aquest diari hagi destacat que Martínez portava un temps sense assistir als òrgans de participació i executius del Districte. Tot i que El Jardí havia preguntat sobre aquesta qüestió en els últims dies a diversos membres del Govern municipal, cap d’ells va saber donar resposta sobre la seva situació, més enllà del fet que estava molt ocupada en el seu lloc de treball.
No se la veu en actes ni en òrgans participatius des del passat mes de maig, quan va assistir a una comissió consultiva celebrada el dia 10 d’aquell mes. Des de llavors, va faltar al Ple del 19 de maig i al del 14 de juliol, i tampoc va fer acte de presència a l’Audiència Pública celebrada el 20 de setembre. A les comissions consultives posteriors, la seva absència també va ressonar.
Batlle ha explicat aquest dissabte que va ser ella mateixa que, a començaments de setembre, es va reunir amb el regidor i li va manifestar la seva voluntat de cessar com a consellera a causa de l’increment de feina al qual havia de fer front. Un anunci que no ha trascendit fins avui. Martínez treballa en el sector de l’organització d’esdeveniments, i amb el coronavirus va haver de deixar la seva feina. Ara, amb el restabliment de la normalitat, ha pogut recuperar l’activitat i la intensitat és tal, que no es veu amb prou temps per mantenir qualsevol tipus de dedicació al Districte.
“Si volem que a la política hi hagi també polítics no professionals, hem d’assumir que aquestes coses puguin passar. Me n’alegro molt que ara tingui feina i l’honora el fet que, quan s’ha adonat que l’increment de feina li impedeix dur a terme la seva responsabilitat, hagi decidit fer el pas de presentar la seva dimissió”, declara Batlle, que ha destacat també que Martínez ha fet una “gran feina” en l’àmbit de l’Educació”.
Es desencalla així una situació que havia generat incomoditat en diversos sectors del districte. Tant en públic com en privat, els diferents partits polítics havien preguntat sobre aquesta qüestió sense obtenir resposta. “De les poques obligacions que té un conseller del Govern, és, com a mínim, presentar-se el dia que toca rendir comptes al Plenari”, sostenia en el Plenari de juliol el portaveu de Junts, Pol Lliró. Batlle no va contestar.
Aquesta falta de la consellera, que més tenia la responsabilitat de coordinar les carteres d’Educació, Feminisme i Relacions Institucionals, posava en entredit, pocs mesos abans de començar la cursa per les eleccions municipals, inevitablement, al Govern del Districte conformat pel PSC-Units i els comuns, que a Sarrià-Sant Gervasi treballa en minoria. La presència dels consellers socialistes Blas Navalón i César Millán en els òrgans i activitats de Sarrià-Sant Gervasi és innegable, com també ho és la dels consellers dels comuns, especialment de Max Cahner. Ara es deslloriga la situació i el grup d’Units haurà de presentar, a vuit mesos de les eleccions, un nou membre per formar part de l’equip de Govern.
Quines obligacions tenia Martínez?
A un Consell Plenari hi ha diversos rols. Hi ha sous per regidors, per portaveus de partits, o per consellers alliberats. També hi ha la figura del “conseller sense dedicació”, com és el cas de Martínez. Això significa que no té assignada una retribució fixa, i que només percep les dietes que estableix la normativa per assistència a les sessions, amb un màxim de 10.000 euros anuals. Cap document estableix l’obligació d’assistir o no en aquests òrgans, però la no presència en ells no està ben considerada en l’esfera política ni social.
Sigui la sessió que sigui, passant per un Plenari, una comissió consultiva, una Audiència Pública o un Consell de Barri, els consellers a dietes cobren 500€ per la seva assistència. Una retribució que comporta, o així ho percep la majoria dels grups, el seguiment previ del conseller als temes que es puguin abordar en la sessió. No es paga per assistir, sinó per la feina prèvia a l’assistència.