Dijous 29, febrer 2024
17.2 C
Sant Gervasi
17.2 C
Sarrià
Publicitat

La consellera del PSC-Units Cèlia Martínez, desapareguda des del mes de maig

L'absència de Martínez, sense explicació per part del seu partit ni del regidor Albert Batlle, incomoda a l'oposició però també als representants del Govern municipal

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 30.9.2022 23:00

Política

Carme Rocamora

On és la consellera Cèlia Martínez? És una pregunta que es repeteix en el si del Districte de Sarrià-Sant Gervasi. No se la veu en actes ni en òrgans participatius des del passat mes de maig, quan va assistir a una comissió consultiva celebrada el dia 10 d’aquell mes. Des de llavors, va faltar al Ple del 19 de maig i al del 14 de juliol, i tampoc va fer acte de presència a l’Audiència Pública celebrada el 20 de setembre. A les comissions consultives posteriors, la seva absència també va ressonar.

Publicitat

Aquesta falta posa en entredit, a pocs mesos de començar la cursa per les eleccions municipals, inevitablement, al Govern del Districte conformat pel PSC-Units i els comuns, que a Sarrià-Sant Gervasi tenen minoria. La presència dels consellers socialistes Blas Navalón i César Millán en els òrgans i activitats de Sarrià-Sant Gervasi és innegable, com també ho és la dels consellers dels comuns, especialment de Max Cahner. Però Cèlia Martínez, que comparteix militància amb el regidor del districte, Albert Batlle, no fa acte de presència.

Publicitat

No s’ha donat cap explicació en públic sobre aquesta falta. De fet, el portaveu de Junts a Sarrià-Sant Gervasi, Pol Lliró, va plantejar aquesta qüestió al Consell Plenari del juliol en una interpel·lació directa a Batlle: “Tenim certa preocupació per si a Cèlia Martínez li ha passat alguna cosa”, comentava Lliró en el seu relat, on afegia que “dona la sensació que és la consellera desapareguda“, després de dos consells plenaris consecutius sense fer acte de presència. “De les poques obligacions que té un conseller del govern, és, com a mínim, presentar-se el dia que toca rendir comptes al Plenari”, afegia el portaveu de Junts. Batlle va fer oïdes sordes a aquesta pregunta.

Segons fonts consultades per El Jardí, el motiu de la desaparició de Martínez seria per qüestions laborals. La consellera treballa en una empresa encarregada d’organitzar esdeveniments i, després del cop de la pandèmia, té la necessitat de dedicar-s’hi en cos i ànima per reflotar-la. Aquest seria el motiu de la seva desaparició, però la majoria de grups de l’oposició del Plenari considera que llavors, hauria de donar explicacions en el sí del Districte i que s’hauria de prendre una decisió, que podria passar pel cessament o la dimissió.

Potser haurien de cessar-la i nomenar una altra consellera, no?”, comenta una de les veus de l’oposició que comparteix espai amb Martínez al Districte. No és l’única. Fonts properes a l’executiu de PSC-comuns reconeixen que aquesta absència dificulta la presència i compromet la imatge del Govern en minoria a Sarrià-Sant Gervasi.

Quines obligacions té Martínez? 

A un Consell Plenari hi ha diversos rols. Hi ha sous per regidors, per portaveus de partits, o per consellers alliberats. També hi ha la figura del “conseller sense dedicació”, com és el cas de Martínez. Això significa que no té assignada una retribució fixa, i que només percep les dietes que estableix la normativa per assistència a les sessions, amb un màxim de 10.000 euros anuals. Cap document estableix l’obligació d’assistir o no a aquests òrgans.

Sigui la sessió que sigui, passant per un Plenari, una comissió consultiva, una Audiència Pública o un Consell de Barri, els consellers a dietes cobren 500€ per la seva presència. Una retribució que comporta, o així ho percep la majoria dels grups, el seguiment previ del conseller als temes que es puguin abordar en la sessió. No es paga per assistir, sinó per la feina prèvia a l’assistència. En el cas que ens trobem, ni feina prèvia, ni representació in situ, ni projecte de futur.

“Més enllà de les dietes, des d’un punt de vista polític, és inadmissible que no es presenti ni a la seva comissió consultiva d’educació i que tampoc s’hagi presentat en els dos darrers plenaris, que es l’òrgan on el Govern ha de retre comptes davant de la resta de grups polítics que representem als ciutadans. Per entendre’ns, en termes parlamentaris, seria com si un conseller de la Generalitat no es presentés a una sessió de control al Govern“, comenta una veu coneixedora a El Jardí. “És fins i tot fraudulent”, conclou una altra de les veus consultades.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.