gent gran
Jaume Busquets
A principis del mes passat, a l’hora de concretar la Junta Directiva de l’Associació Llar Mossèn Lluís Vidal el programa d’aquest mes d’abril, la representant de la Coral ens anuncia la participació en un programa tant suggeridor com el títol d’aquesta col·laboració.
Efectivament el títol és captivador, tant per “la primavera” com per la paraula “les corals”. Així, la primavera, esclat de vida després del procés humil d’evolució de les llavors, ha estat homenatjada per totes les arts, tant l’arquitectura, la literatura, la música, l’escultura i en general totes les manifestacions artístiques ja que hi troben en ella constants motius d’inspiració. I no cal esforçar-se per trobar edificis de totes les èpoques inspirats en aquesta estació, o bé poetes que li dediquin poemes o compositors que, basant-se en ella han deixat obres immortals.
Tot i el convenciment a la bestreta de l’interès que el títol mereixia, vàrem decidir cercar més informació sobre el projecte, tant per engrescar els socis i amics de la Llar com per divulgar-ho a tercers.
En primer lloc, hem estat informats que es tracta d’un programa que es ve realitzant de fa ja vàries temporades, que fou una iniciativa del Districte Municipal de Sarrià – Sant Gervasi tot partint de la realitat que és el districte de la ciutat que consta d’un major nombre de grups corals tant infantils com de joves, adults i, per què no, també de gent gran.
Reeixida i en augment cada any la participació dels grups participants en la iniciativa, enguany s’hi afegeix el fet que ha estat proclamat aquest 2015 per l’Assemblea General de les Nacions Unides Any “Internacional de la Llum” amb l’aval de 35 països, entre ells el nostre, per la importància de la llum i les tecnologies que compten amb ella pel desenvolupament de la vida dels ciutadans.
La Primavera Coral 1915 Sarrià Sant Gervasi ha escollit com a cant comú d’enguany “Stella Splendens” (anònim del s. XIV) del llibre vermell de Montserrat.
El cant coral ha estat sempre a Catalunya un foment de la cultura i un vehicle per fomentar l’associacionisme. De les corrandes i les Caramelles, nascudes aquestes, d’entre els cors parroquials, en el segle XIX, va ser Josep Anselm Clavé (1824-1874), músic, polític i poeta, qui va crear les primeres societats corals culturitzant el món obrer i aconseguint el reconeixement de les classes dominants. Corals i orfeons s’escampen per tot Catalunya i tenen una presència a l’Exposició Universal celebrada a Barcelona el 1888. Tres anys després, Lluís Millet i Amadeu Vives, units per la música, són els fundadors de l’Orfeó Català.
La gran feina feta durant el segle XX per moltes corals impulsades per persones com Oriol Martorell, fundador de la Coral Sant Jordi o Manuel Cabero, fundador del Cor Madrigal, varen treballar, entre molts altres, no tant sols per dirigir el seu cor respectiu, sinó també per promocionar tantes i tantes persones que s’han lliurat a la creació d’altres corals infantils, de joves, persones madures i gent gran, que fan que, en el nostre districte, disposem de prou grups per poder oferir el conjunt de cantades com les se’ns ofereixen en aquesta PRIMAVERA CORAL 2015, any de la Llum.
Som convidats, especialment la gent d’aquest districte de Sarrià – Sant Gervasi a assistir a aquests concerts que se’ns ofereixen aquest mes d’abril. Cal pensar que a més del gaudi personal del que podrem fruir, encoratgem els cantaires i a llurs respectius directors a seguir en aquesta bonica tasca que demana esforç i il·lusió, i potser us engrescarà formar part d’una, la que tingueu més al vostre abast, d’aquestes corals.
. . . . . . .
El dia 25 de març, a l’Assemblea anual de la Llar Mossèn Lluís Vidal, es va fer una renovació parcial de la Junta Directiva. La Marta Mestres va traspassar el càrrec de president a Jaume Busquets.