Petits Amics
Clàudia Sucarrat
Arribat l’estiu és moment de vacances. La majoria de nosaltres no tenim la sort dels nens i encara ens caldrà esperar fins a mitjans de juliol o principis d’agost per a gaudir d’uns dies de sol i platja. I segurament, quan arribi el moment, haurem planejat al detall com aprofitar al màxim les vacances. Però, què passa amb els nostres animals de companyia? Ens els podrem endur? I si viatgem a l’estranger?
El més recomanable seria endur-nos el nostre amic per gaudir junts a la platja, a la piscina o passejant per la muntanya. La solució de deixar-lo a càrrec d’un veí o familiar de confiança també està molt bé, ja que, així l’animal no canvia d’hàbitat i per tant, no patirà l’estrès derivat dels trasllats. Aquesta és una opció molt recomanable per a gats, ocells i altres petits animals que es poden supervisar un cop al dia. I si això no fos possible? A continuació, us volem donar una sèrie de recomanacions de com actuar davant aquest dilema.
En cas de viatjar a l’estranger, o bé estiuejar en llocs on no permeten mascotes, una opció seria una residència d’animals. Així us assegureu que el tindran cuidat les 24 hores i a més, estarà en companyia d’altres animals amb els quals podrà relacionar-se.
Normatives segons el destí
Si voleu viatjar amb la mascota, caldrà informar-se de les polítiques de transport de les companyies aèries o marítimes. Tingueu present que el propietari serà el responsable de l’animal en tot moment. Seguidament, us informem sobre les normatives segons el vostre destí:
- Per començar, si viatgeu dins d’Espanya, necessitareu tenir l’animal identificat amb un microxip i disposant de cartilla sanitària. A més haurà d’estar vacunat de la ràbia (en el cas dels gossos, els gats i les fures) almenys 21 dies abans del desplaçament.
- En segon lloc, si us heu decidit per un país dins de la Unió Europea, necessitareu a més del que ja hem comentat, un passaport per a l’animal. Aquest es podrà tramitar al centre veterinari de confiança de manera àgil i senzilla.
- D’altra banda, per viatjar fora de la UE les coses es compliquen, ja que cada país té els seus propis requisits. Podeu consultar-los al consolat corresponent o al web del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.
El més important és planificar el viatge amb temps -almenys un més d’antelació- i informar el vostre veterinari per assessorar-vos dels requisits del país de destí i programar els passos a seguir per poder donar compliment a les normatives corresponents. En conclusió, si teniu dubtes de com viatjar amb el vostre amic, visiteu-nos a La Veterinària i buscarem la millor opció per gaudir d’un estiu plegats.
Clàudia Sucarrat és veterinària en cap a La Veterinària de Sarrià