Dimecres 08, maig 2024
12.1 C
Sant Gervasi
12.1 C
Sarrià
Publicitat

Què ha de tenir un cistell bàsic de la compra i com reduir la despesa en alimentació?

"El millor és cuinar a casa, tant econòmicament com per salut", explica la dietista Anna Vilarrasa

Publicat el 16.10.2022 12:40

Cuina i Nutrició

Anna Vilarrasa

En el moment d’escriure aquest article ens trobem en plena negociació (o intencions de negociar) entre el govern d’Espanya i algunes distribuïdores per marcar un topall en el preu d’alguns aliments considerats bàsics.

Publicitat

L’augment de preus continuat de molts béns i serveis afecta també de forma directa els aliments. Moltes famílies, persones o llars estan veient afectada l’economia i molts declaren tenir problemes per pagar el cistell de la compra a final de mes.

Publicitat

Més enllà dels motius i les possibles solucions a aquesta situació, volem parlar de què hauria de tenir un cistell bàsic i com es pot aconseguir reduir la despesa total en alimentació.

Els aliments bàsics d’un cistell de la compra saludable

Definir un cistell bàsic és difícil, però es pot dir que el concepte fa referència a un conjunt de productes que es consideren necessaris per cobrir les necessitats nutricionals d’un individu adult. En la llista proposada a continuació no es té en compte només el cost econòmic, sinó també aspectes relacionats amb la nutrició, la salut i l’impacte mediambiental.

• Verdures i fruites: fresques o congelades, ja que les conserves poden portar molta sal o sucre afegits. Haurien de ser una part important de la ingesta diària. Comprant productes de temporada i de proximitat s’estalvien diners i es guanya en qualitat i nutrients.

• Oli d’oliva: per cuinar i per amanir.

• Llegums i ous: són dues fonts de proteïnes nutritives de les més assequibles. Convé potenciar el seu consum reduint els aliments d’origen animal.

• Grans integrals com arròs, blat, civada, sègol, etc. i alguns derivats com pa o pasta. Suposen una de les principals fonts d’energia. Sempre és millor escollir pans de llarga fermentació perquè atipen i duren més temps sense fer-se malbé (per davant de les baguets i el pa de motlle). La brioixeria i les galetes són molt barates, però no aporten cap nutrient i poden encarir la despesa en aliments perquè se solen comprar de més a més. És millor escollir pa integral, flocs de civada o de cereals sense sucre afegit.

• Carn i peix: millor reduir la quantitat i escollir productes de qualitat i poc elaborats (frànkfurts, nuggets, salsitxes, embotits, surimi, etc.).

• Làctics: llet de vaca i iogurts naturals són els més assequibles i recomanables. Tots els iogurts que porten fruita, melmelada, llavors, cereals o les postres tipus flam, mousses, etc. són més cars i quasi sempre porten sucre o edulcorants afegits.

• Aigua: és la beguda bàsica per hidratar-se. Els refrescos, els sucs o l’alcohol no són necessaris i encareixen el preu de la compra final.

Els plats precuinats i el menjar ràpid no tenen lloc en un cistell bàsic, ja que quasi sempre són opcions menys sanes. El millor és cuinar a casa, tant econòmicament com per salut.

Aquesta llista que hem proposat es basa en les recomanacions de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i co- incideix amb el punt de vista de molts nutricionistes. El cistell és pensat per al públic en general i cal adaptar-lo a perso- nes amb necessitats i dietes variades

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.