Cultura
Natalia Avellan
En el marc del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el 25-N, l’Espai Jove Casa Sagnier ha organitzat una jornada per a la visibilització de les dones i les identitats dissidents en el món de les arts, i totes les dificultats que pateixen, amb el nom Ràbia Fest. Al llarg de tot el dissabte 30 de novembre, l’edifici del carrer Brusi s’ha convertit en una fira d’artesanes, a més d’oferir activitats diverses per a totes les edats.
El festival ha donat el tret de sortida a les 15:30 h amb un taller d’expressió plàstica, on les participants han tingut l’oportunitat d’expressar-se a través de la tècnica de la xilografia. A continuació, a partir de les 16:30 h, a la sala d’actes, s’ha celebrat una taula rodona, anomenada “Artista, dona i món laboral”. En ella, s’han debatut problemàtiques que encaren les dones i les identitats dissidents en l’àmbit laboral del sector artístic, com ara: la dificultat per adquirir un reconeixement, la manca d’oportunitats, la dura conciliació familiar o la infantilització de les artistes joves, entre d’altres.
Per reflexionar sobre aquestes qüestions, la ponència ha comptat amb tres artistes procedents de disciplines diferents, que han explicat, de primera mà, l’experiència de ser dona en una indústria liderada per la presència masculina. La primera en parlar ha estat la Itxaso, nascuda al País Basc i establerta a Barcelona, que combina els estudis del grau de Física amb una carrera musical. “Em fa ràbia que no se’m reconegui com a compositora i productora, només com a cantant”, reivindica.
A continuació, ha intervingut la Marta Aguayo, una il·lustradora catalana, que ha participat en diversos projectes editorials i exposicions. Coneguda artísticament com a Marta Waterme, la seva obra està marcada pel predomini de l’aigua, fa ús d’aquarel·les, llapis i bolígrafs. La Marta ha expressat la seva frustració davant la inestabilitat del sector i les problemàtiques d’atribució de l’autoria de l’obra.
Finalment, la tertúlia ha donat per acabada amb la participació de la Pau Jimfer, actriu no binarie, productora teatral i activista anti grassofòbia, LGTBIQ+ i feminista. La Pau ha explicat el procés de creació de la seva obra pròpia, Catxalot, i com aquesta la va fer reflexionar sobre la relació de les dones amb el seu propi cos, a conseqüència de la pressió estètica imposada des de la societat.
A partir de les 18:30 h, els jardins de la Casa Sagnier han fet d’escenari d’un concert íntim, al ritme del projecte musical de la Júlia Boncompte, acompanyada de la Lola Ybran. La jove artista ha presentat en exclusiva algunes cançons pròpies, les quals formaran part de l’àlbum que es publicarà l’any vinent. A continuació, l’artista del Lluçanès, Mar Pujol, ha interpretat les seves “cançons de rebost”, amb lletres en català, que reflexionen al voltant de la tradició del menjar, la família i l’amor.
Les organitzadores del Ràbia Fest i les treballadores de l’Espai Jove Casa Sagnier han comunicat, a través d’un manifest, la tolerància nul·la davant les violències exercides envers la dona, no només en el món artístic, sinó en la quotidianitat. “Diem prou a que les joves no se sentin com a seus els espais comuns dels equipaments a causa de la masculinització d’aquests”, han declarat. Finalment, la jornada ha conclòs amb un bingo musical amb molt de ritme.