Dilluns 11, desembre 2023
13.1 C
Sant Gervasi
13 C
Sarrià
Publicitat

Creix de manera alarmant l’atenció d’Assís a dones joves sense llar

La violència al carrer també augmenta: 3 de cada 4 dones en situació de sense llar ha estat víctima d'atacs psicològics, físics o sexuals

Publicat el 24.11.2023 21:39

Societat

El Jardí

A les portes del 25-N, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, el Centre Assís d’acollida per a persones sense llar a Sarrià ha fet públiques les dades més recents que té sobre sensellarisme femení, on s’evidencia que les sol·licituds d’atenció per part de dones joves (18-30 anys) han incrementat notablement en un 1.167% des del 2018 fins a l’actualitat.

Publicitat

El creixement total d’atenció en recursos per part d’Assís en els últims cinc anys, tant en homes com dones joves, se situa fregant el 150%. El més preocupant, però, és que no només s’ha notat un increment de les persones joves ateses, sinó que també ha disminuït l’edat mitjana dels joves atesos: el 2018 era de 28 anys, i avui està en els 23 anys.

Publicitat

La directora de l’àrea social d’Assís i responsable del programa Dones amb Llar, Elena Sala, remarca que hi ha un element que cal tenir present, i és que es va començar experimentar aquest “impacte a partir de la pandèmia”. Un escenari, l’actual, que al seu entendre obliga a prepararse per poder donar “una resposta de qualitat, incorporant tant com sigui possible una mirada preventiva”.

Repensar la manera de treballar amb un públic jove

En el cas d’Assís, on arriben per demanar ajudar més dones que homes, respon a una lògica contundent i és que treballen aplicant la perspectiva de gèneres al sensellarisme. “Això ha provocat que els nostres espais siguin segurs i percebuts com a segurs per a les dones”, recorda Sala, que veu imprescindible adequar la forma d’acompanyar a les dones més joves. “Ara com ara, gairebé el 20% de les noves acollides que fem responen a aquesta franja d’edat, i hem d’entendre que les joves sovint construeixen la seva identitat des de la confrontació i aquest és un element clau a tenir present”, manifesta.

Repensar la forma de plantejar els límits i de gestionar els contextos normatius, i incorporar la dimensió sexo-afectiva i les relacions entre iguals, així com repensar com s’acompanya la descoberta de desitjos, capacitats i interessos són, segons la directora de l’àrea social d’Assís, aspectes a tenir en compte a l’hora d’afrontar aquesta nova realitat al centre.

Sensellarisme femení i violència

Les dades sobre violència que recull l’última enquesta de perfil de l’entitat també resulten esfereïdores: 3 de cada 4 dones en situació de sense llar ha patit violència al llarg de la seva vida. Això representa un increment del 7% respecte al 2021. També s’observa un increment important del percentatge de dones que ha patit violència en situació de carrer, que passa del 44% el 2021 al 57% l’any 2022. Pel que fa al tipus de violència, el 97% ha patit violència psicològica, el 67% física i el 61% violència sexual.

Pel que fa a la violència específica a raó de gènere en situació de carrer, les dades apunten al fet que l’assetjament i la intimidació afecta el 58% de les dones (enfront del 49% en el cas dels homes); l’agressió física afecta el 54% de les dones (enfront del 41% en el cas dels homes), i l’agressió sexual afecta el 25% de les dones i és inexistent en el cas dels homes.

Possibles causes i conseqüències

Pel que fa a les causes de l’augment notable del sensellarisme juvenil, més enllà de la vulneració sistemàtica del dret a l’habitatge i l’impacte indiscutible de les polítiques migratòries, cal pensar que en les darreres dècades s’han desencadenat un seguit de crisi econòmiques que han estat especialment dures per a les persones joves. Això ha generat un empobriment generalitzat de la ciutadania i uns índexs de precarietat i dificultats d’accés a l’habitatge especialment alarmants entre la població jove. “Si a tot això li sumem altres variables com l’impacte de esdeveniments traumàtics en la infància i/o adolescència, el racisme, els estigmes, possibles problemes de salut física o de salut mental, tenim el context adequat perquè cada vegada persones més joves arribin a situacions de carrer”, critica Sala.

Assís i el sensellarisme femení

Assís treballa per abordar les necessitats de les dones en situació de sense llar, oferint espais de recuperació i apoderament. L’any 2021 l’entitat va fer un pas endavant amb l’obertura de la Llar Impuls, un recurs específicament pensat per a dones joves en situació de sensellar. En aquesta línia, l’entitat té prevista l’obertura d’un nou recurs pioner per a l’atenció de dones en situació de carrer, la Llar Rosario Endrinal, que se sumarà als dos recursos d’habitatge per a dones en situació de sense llar de què ja disposen. Aquest últim també comptarà amb el concert de l’Ajuntament de Barcelona.

Contingut relacionat:

Assís reuneix 300 persones a la plaça de Sarrià al sopar solidari per a les persones sense sostre

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.