Dimarts 14, maig 2024
17.2 C
Sant Gervasi
17 C
Sarrià
Publicitat

Raimon Panikkar i Alemany

El pensador català més reconegut internacionalment va néixer al barri de Galvany

Publicat el 21.3.2020 7:00

Història

Manuel Castellet

Fill de pare indi i hindú i de mare catalana i catòlica, Raimon Panikkar va néixer el 2 de novembre de 1918 al que ara és el número 34 del carrer del Rector Ubach, just al costat d’on sis anys abans havia nascut (i va viure tota la vida) la meva mare; i on, 25 anys després, vaig néixer jo, quan Panikkar ja no vivia a Barcelona.

Publicitat

Ell és, sens dubte, el pensador català més reconegut internacionalment; per això és tan difícil parlar-ne. La seva formació va ser una barreja contínua: a casa, de cultures i religions; a la universitat, de ciències i lletres. Llicenciat en Química per la Universitat de Barcelona, es va doctorar a la de Madrid 17 anys més tard, després de passar per la Universitat de Bonn i de llicenciar-se i doctorar-se en Lletres a la Universitat de Madrid. Des dels 26 anys va ser capellà, però vinculat amb les religions orientals, sobretot amb l’hinduisme i el budisme, conseqüència de llargues estades a l’Índia. Ell mateix escrivia: “Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno budista, sense haver deixat de ser cristià”.

Publicitat

Tanmateix, les àrees que va cultivar més al llarg de la vida van ser la filosofia i la teologia, impregnades ambdues d’un profund humanisme. Fos a la Universitat de Harvard, a la de Califòrnia, Bangalore, Madrid o Tavertet  —on va fixar la seva última residència—, fos amb la creació del Center for Cross-Cultural Religious Studies, de l’ONG Pax Romana, o de Vivarium, Centre d’Estudis Interculturals, ell sempre justificava, amb criteris científics i humanístics, els drets i les llibertats d’homes i dones, compaginant els mons de la ciència i de les lletres, les diverses vivències religioses i la capacitat de comprendre la importància de les cultures i tradicions.

Hi ha dues frases de Raimon Panikkar que il·lustren la seva vida i el seu pensament: “La religió no és un experiment, sinó una experiència de vida, a través de la qual es forma part de l’aventura còsmica” i “Si som iguals davant de la mort, és que també som exactament iguals davant de la vida. Per això tota vida té un valor infinit, que no es pot mesurar”.

La seva producció científica, filosòfica i literària és immensa: autor de més de 80 llibres i d’uns 900 articles sobre filosofia de la ciència, les religions comparades i i el diàleg entre persones, grups socials o culturals i religions. Als Països Catalans fou honorat per la Universitat de les Illes Balears i la Universitat de Girona com a doctor honoris causa, i la Generalitat de Catalunya li concedí l’any 1999 la Creu de Sant Jordi.

L’any 1987 va fixar definitivament la seva residència a Catalunya, no al barri de Galvany, on va néixer, sinó al petit poble osonenc de Tavertet, entre el Collsacabra i les Guilleries. Des d’allà exercia un mestratge intel·lectual que irradiava una espiritualitat, de la qual la societat actual està mancada.

Raimon Panikkar ens deixà el 26 d’agost del 2010.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.