Dijous 29, febrer 2024
16.7 C
Sant Gervasi
16.7 C
Sarrià
Publicitat

Rebaixes fiscals

En la recta final del 2021 us recordem algunes qüestions útils de cara a una possible rebaixa de la vostra factura fiscal

Publicat el 23.11.2021 6:00

Opinió

Jordi Menescal

Estem als darrers mesos de l’any 2021, per això us recordo algunes qüestions que us poden ser útils de cara a una possible rebaixa de la vostra factura fiscal, tenint en compte que cada any hi ha més retalls en aquest sentit. Per exemple, les aportacions als plans de pensions han passat de 8.000 euros a 2.000 euros, i està previst que per a l’any vinent siguin de 1.500 euros. Per aquest motiu, val la pena aprofitar les que hi ha actualment.

Publicitat

Si encara teniu dret a la deducció per adquisició de l’habitatge habitual (recordeu que l’adquisició ha hagut de fer-se abans de l’any 2013), es poden deduir fins a 9.040 euros -capital més interessos- per contribuent. D’aquesta xifra n’heu de calcular el 15%. Per exemple, si teniu una hipoteca i heu pagat 3.000 euros, la deducció serà de 450 euros. Si amplieu l’amortització més els interessos a 9.000 euros, la deducció serà de 1.350 euros.

Publicitat

Per als més grans de 65 anys, cal recordar que si transmeteu el vostre habitatge habitual, el guany patrimonial quedarà exempt. Si transmeteu un altre element patrimonial, per exemple una segona residència, podreu deixar exempt el guany si constituïu una renda vitalícia a favor vostre, però heu de tenir en compte que el guany està limitat a 240.000 euros. La renda vitalícia s’ha de fer dintre dels sis mesos des de la transmissió.

Com ja he comentat abans, per a aquest any 2021, les aportacions que es poden fer als plans de pensions queden limitades a 2.000 euros (fins a l’any 2020 eren 8.000 euros). Aquest lómit opera per al conjunt de tots els plans de pensions que tingui la mateixa persona. Aquesta limitacó es pot ampliar a 10.000 euros si el vostre ocupador us fa aportacions a sistemes de previsió social empresarial. Si el vostre cònjuge té unes rendes inferiors a 8.000 euros també podeu fer-li una aportació de fins a 1.000 euros.

Recordeu, així mateix, que ser solidari també desgrava, ja que us podeu deduir el 20 % de l’import dels donatius, tenint sempre en compte que aquestes donacions no podran excedir del 30% de la vostra base liquidable.

Reviseu si d’anys anteriors teniu guanys o pèrdues patrimonials per la transmissió d’algun element patrimonial pendent de compensar (immobles, accions, etc.), perquè podeu aprofitar per compensar-los.

Una qüestió molt important és que, amb la nova llei sobre el frau fiscal, els pagaments en efectiu, quan una persona actuï com a empresari o professional (botigues, comerços, tallers, advocats, etc.) no podran ser superiors a 1.000 euros. S’ha de tenir en compte que aquest límit és per a la transacció completa. Si, per exemple, hem fet una venda de 1.200 euros i ens paguen en efectiu quantitats a compte, la suma de totes aquestes quantitats no poden superar els 1.000 euros. És important saber que qui incompleix aquesta norma és qualsevol de les dues parts, el qui paga i el qui cobra, per això l’Agència Tributària pot actuar contra qualsevol de les persones intervinents. Si treballeu amb turistes aquest límit s’amplia fins als 10.000 euros en les següents operacions: amb un altre particular, amb un comerç o botiga i en una transacció amb una empresa.

Com sempre, resto a la vostra disposició per al que us calgui a www.menescal.es

Jordi Menescal és economista col·legiat i gestor administratiu 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.